Ders Adı | SU ÜRÜNLERİ BESİN KİMYASI | Kod | SUBM2008 |
Kredi | 2 | AKTS | 5 |
Z/S | Seçmeli | Teorik Saat | 2 |
Uygulama Saat | 0 | Lab Saat | 1 |
Ders Dili | Türkçe | Dersi Veren | Prof. Dr. NURAY ERKAN ÖZDEN |
Dersin Veriliş Türü | Örgün | ||
Su Bilimleri ve Mühendisliği eğitiminde seçmeli bir derstir. Bu ders kapsamında öğrencilere gıda olarak tüketilen tüm su canlılarının yapısı, gıdayı oluşturan besin öğeleri ve bunların nitel ve nicel bileşimleri, hazırlama, üretim ve muhafaza sırasındaki durum ve değişimlerini ortaya koymak, gıdaların üretimi ve muhafazası sırasında meydana gelen kimyasal tepkimeleri öğrencilere anlatarak gıdaların yapı ve özelliklerini öğrenmelerini sağlamaktır.
Su ürünlerinin kimyasal bileşiminde su, protein, enzim, yağ, karbonhidrat, vitamin, mineral ve kimyasal bulaşanların insan beslenme fizyolojisi bakımından önemi, fonksiyonları, taze ve işlenmiş su ürünlerinin bu bileşenleri ne düzeyde içerdiği ve diğer gıda bileşenleriyle kıyası, işleme tekniklerinin bu bileşenler üzerine etkisi, ürün geliştirme, bozulma ve raf ömrünün belirlenmesinde bu bileşenlerin özelliklerinden faydalanma,
teori sunuş yöntemi, laboratuvar sunuş- buluş yöntemi
Gıda Kimyası 1 ve Gıda Kimyası 2 (Halit Keskin), Gıda Kimyası (Mehmet Demirci), Beslenme (Mehmet Demirci), Fische und Fisherzeugnisse (Ludorff und Meyer, 1973), Fishverarbeitung (Tülsner, 1994), Besin Kimyası (Azmi Telefoncu)