Ders Adı | SU ÜRÜNLERİ KODEKSİ VE UYGULAMALARI | Kod | SUUM3062 |
Kredi | 1 | AKTS | 3 |
Z/S | Seçmeli | Teorik Saat | 1 |
Uygulama Saat | 1 | Lab Saat | 0 |
Ders Dili | Türkçe | Dersi Veren | Prof. Dr. GÜLGÜN FATMA ŞENGÖR |
Dersin Veriliş Türü | |||
Türk gıda kodeksi yönetmeliği, gıda katkı maddelerinin düzenlenmesinde görev alan ulusal ve uluslararası kuruluşlar, taze ve işlenmiş su ürünleri kalitesinin korunmasına yönelik katkı maddelerinin sınıflandırılması,fonksiyonları, kullanımının önemi ve güvenliği,çevresel etkiler (PAHs,PCBs,ağır metal kirlilikleri, v.b.), su ürünleri yetiştiricilik uygulamaları (hormon uygulamaları,yemlere katılan BHA veya BHT\\\'in su ürünlerindeki limitleri,antibiyotik kalıntı düzeyleri,karetenoid düzeyleri,v.b. ) ve işlenmiş su ürünlerindeki katkı ve kalıntı limitlerinin belirlenmesi (nitrit-nitrat, SO2,sirke, tuz analizleri, gıda boyaları,PAHs düzeylerinin ölçümü, v.b.) ve insan sağlığı üzerine etkileri.
Su ürünleri katkılarının fonksiyonları ve karakteristikleri/Tüketime sunulan su ürünleri üzerine çevresel faktörlerin, akuakültür koşullarının,su ürünleri işleme teknolojilerinin etkisi/Su ürünleri üzerinde gıda katkı ve kalıntılarının etkileri/Gıda katkılarının kontrolü ve güvenliği, Örnekleme ve analizler
Dersin içeriğine yönelik konu başlıklarının görsel sunumlarla öğrenciye aktarımı. Ders içeriği ile ilgili yapılmış bilimsel araştırma verilerinin tartışılması ve yorumlanması. Öğrenciye verilen ödev konusu ile rapor hazırlama, konu hakkında sunum yapabilme, tartışabilme ve ifade yeteneğinin kazandırılmasına yönelik pratik yapma imkanının sağlanması. Pratik ve laboratuvar uygulamalarında işleme teknolojisi anabilim dalı laboratuvarının kullanımı ve akredite olmuş laboratuvarlarla işbirliği sonucu laboratuvar analizlerinin uygulamalı olarak gösterilmesi.
Seçilmiş Başlıca Kaynaklar Altuğ ve ark. (2001).Gıda Katkı Maddeleri,Meta Basım,İzmir. Saldamlı ve ark. (2005). Gıda Kimyası,Hacettepe Üniv. yayınları,Ankara. Nettleton,J.A. (1985). Seafood Nutrition: Facts, Issues and Marketing of Nutrition in Fish and Shellfish,Osprey Books, Huntington,NY. Branen ve ark. (1990). Food Additives,Marcel Dekker Inc. New York. Linden ve Lorient (1999). New Ingredients in Food Processing,Woodhead Publishing Limited,Cambridge England.Ahvenainen,R. (2000).Novel Food Packaging Techniques, Woodhead Publishing Limited, Cambridge England.Otwell ve ark. (2006). Modified Atmospheric Processing and Packaging of Fish, Blackwell Publishing,USA.Alasalvar ve Taylor (2002). Seafoods-Quality, Technology and Nutraceutical Applications,Springer-Verlag Berlin Germany.