Ders Adı | BİTKİLERDE SERBEST RADİKALLER VE ANTİOKSİDANLAR | Kod | BOTK9026 |
Kredi | 3 | AKTS | 8 |
Z/S | Seçmeli | Teorik Saat | 2 |
Uygulama Saat | 0 | Lab Saat | 2 |
Ders Dili | Türkçe | Dersi Veren | Prof. Dr. GÜL ÖZ |
Dersin Veriliş Türü | |||
Serbest radikallerin tanımı yapılarak türleri, kaynakları ve biyolojik sistemler üzerine olan etkileri ayrıca bunların zararlı etkilerini ortadan kaldırmaya yönelik mekanizmaları öğrenmek.
Bitkilerde serbest radikallerin yapısı, oluşumu, çeşitleri ve zararlı etkileri. Antioksidan enzim sistemleri (Katalaz, Peroksidaz, Süperoksit Dismutaz), enzimatik olmayan antioksidan maddeler (Bitki karotenoidleri ve ilişkili bileşikler, flavonoidler, antosiyaninler, glutatyon, nitrik oksit, alfa tokoferol, Koenzim Q10, lipoik asit, vitamin E, C), total oksidan kapasite, antioksidan etki mekanizması
Sunum, bilgisayar destekli eğitim, tartışma, soru-cevap, laboratuvar çalışması, ödev çalışması
Richard A.L; Naturally Occuring Antioxidants, Boca Raton (Lewis Publishers, 1997) H.D. Belitz, W. Grosch; Food Chemistry, Springer Verlag New York, 1987 SRIVASTAVA, L.M. 2002. Plant Growth and Development. Academic Press, New York. TAIZ, L. and ZEIGER, E. 2002. Plant Physiology. Third Edition. Sinauer Associates, Inc., Publishers, Massachusetts. Jeremy M. Berg, John L. Tymoczko, Lubert Stryer 2002. Biochemistry. W.H. Freeman and Company, New York.