Ders Adı | SU ÜRÜNLERİ İŞLEME TEKNOLOJİSİNDE NANOTEKNOLOJİ UYGULAMALARI | Kod | SUIS9051 |
Kredi | 3 | AKTS | 8 |
Z/S | Seçmeli | Teorik Saat | 3 |
Uygulama Saat | 0 | Lab Saat | 0 |
Ders Dili | Türkçe | Dersi Veren | Prof. Dr. GÜLGÜN FATMA ŞENGÖR |
Dersin Veriliş Türü | |||
Bu dersin amacı, su ürünleri işleme teknolojilerinde nanoteknoloji uygulamaları hakkında temel bilgilerin, prensiplerin, yöntemlerin ve yeni gelişmelerin öğretilmesidir. Ayrıca nanoteknolojinin gıda güvenliği, insan sağlığı ve çevre üzerindeki etkileri konusunda bilinç oluşturulmasıdır.
Nanoteknolojiye giriş, nanoteknolojinin insan sağlığı ve çevre üzerindeki etkileri, nanokompozitler ve nanoyapılar, su ürünleri işlenmesinde kullanılanan nanoteknik yöntemler (nanoemülsiyon ve nanoenkapsülasyon uygulamaları, v.b) nanokompozitlerin gıda ambalajlamadaki uygulamaları, nanosensörler, antimikrobiyal nanomateryaller ve uygulamaları, nanokompozitlerin gıdanın besin değerine ve karakterizasyonuna etkisi.
Dersin içeriğine yönelik powerpoint sunumlarla öğrencinin bilgilendirilmesi, Literatürdeki çalışmalardan örnekler ile öğrencilere konunun daha net aktarımının sağlanması.
Huang,Q.2012. Nanotechnology in the Food, Beverage and Nutraceutical Industries. Woodhead Publishing,480 p. Alishahi,A.2015. Application of Nanotechnology in Marine-Based Products:A Review.Journal of Aquatic Food Product Technology, 24:533–543. Demirbilek,M.E.2015. Tarımda ve Gıdada Nanoteknolji. Gıda ve Yem Bilimi-Teknolojisi Dergisi,15:46-53. Dasgupta,N. et al.,2015. Nanotechnology in agro-food: From field to plate. Food Research International,69:381-400. Gökmen,S. et al.2012. Gıda Endüstrisinde Enkapsülasyon Uygulamaları. Gıda Teknolojileri Dergisi,7 (1):36-50. Kokangül,G.,Fenercioğlu,H.2012. Gıda Endüstrisinde Akıllı Ambalaj Kullanımı. Gıda Teknolojileri Dergisi,7 (2):31-43. Rezaei,A. et al.2015. Application of Cellulosic Nanofibers in Food Science Using Electrospinning and Its Potential Risk.Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. 14:269-284. Andrade,R.D.et al.2012. Atomizing Spray Systems for Application of Edible Coatings.Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. 11:323-337. Saloko,S.et al.2014. Antioxidative and antimicrobial activities of liquid smoke nanocapsules using chitosan and maltodextrin and its application on tuna fish preservation. Food Bioscience,7:71-79.