BİLİM TARİHİ YAZICILIĞI

İzlence Formu

Ders Adı BİLİM TARİHİ YAZICILIĞI Kod BİLT9006
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. MELTEM KOCAMAN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bilim tarihinin bir araştırma dalı olarak Batı dünyasında ve Türkiye'de doğuşu ve gelişmesini tanıtmaktır.

İçerik

Bu derste genel olarak bilim tarihinin bir bilim dalı olarak doğuşu, kurumsallaşması, ilk bilim tarihi eserleri, Avrupa’da, ABD’de ve Türkiye’deki öncü bilim tarihçileri (George Sarton, Adnan Adıvar ve diğerleri) ve fikirleri ele alınacaktır. Çeşitli ülkelerde ve Türkiye’de bilim tarihinin doğduğu ve geliştiği toplumsal ve politik çevre; İslam Bilim Tarihi konusundaki ilk çalışmaları başlatan bilim tarihçilerinin eserleri derste incelenecek konular arasındadır.

Öğretim Yöntemleri

Dersler, görsel malzeme ile zenginleştirilmiş sözlü sunumlar (power point) şeklinde verilmektedir. Bunun dışında öğrenciler, derslerin konu başlıklarına uygun olarak seçecekleri konularda bir kitap okuyarak bir tanıtım yazısı yazacak ve bir araştırma ödevi hazırlayacaktır.

Kaynaklar

Aydın Sayılı, « George Sarton ve Bilim Tarihi, » çev. M. Dosay, R. Duran, Erdem, c.9, sayı 25, Ankara 1996, s. 117-153. Hüseyin Gazi Topdemir, « Sarton, George Alfred Léon,“ TDV İslam Ansiklopedisi, c.36, s.167-68. Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi Türk Bilim Tarihi özel sayısı, c.2, sayı 4, 2004, 757 s. Osmanlı Bilimi Araştırmaları Adnan Adıvar Özel Sayısı, c.7, sayı 2, s.2006, 221 s. Osmanlı Bilimi Araştırmaları Salih Zeki Özel Sayısı, c.7, sayı 1, s.2005, 200 s. Mübahat Türker Küyel, “Aydın Sayılı'nın Hayat Hikayesi, Eserlerinin Değerlendirilmesi ve Listesi,” Erdem, c.9, sayı 25, 1996.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024