YAHUDİLERİN TÜRKİYE'YE GÖÇLERİ VE ENTEGRASYONU

İzlence Formu

Ders Adı YAHUDİLERİN TÜRKİYE'YE GÖÇLERİ VE ENTEGRASYONU Kod SAA114
Kredi 3 AKTS 6
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. RAMAZAN ERHAN GÜLLÜ
Dersin Veriliş Türü Uzaktan

Dersin Amacı

Dersin temel amacı; Avrupa'dan etnik ve dinî gerekçelerle göç ettirilen Yahudilerin Türkiye'ye gelişleri ve burada sahip oldukları idari yapı ve sosyal ortamın anlaşılmasını sağlamaktır. Osmanlı'dan Cumhuriyet'e geçişle birlikte farklılaşan yönetim sistemi içerisinde Yahudilerin devlet ve topluma entegrasyon sürecinin kronolojik olarak takibi hedeflenmektedir.

İçerik

Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti'nde Yahudilerin sosyal ve idari konumları çerçevesinde devletin genel anlamda gayrimüslim/azınlık politikaları incelenecektir. Bu bağlamda batı merkezli anti semitizm politikaları ile Türkiye'deki durumun sağlıklı bir karşılaştırılmasını yapabilmek hedeflenmektedir.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş yolu ile öğretim, düz anlatım, tartışma, soru-cevap, küçük grup çalışmaları

Kaynaklar

Dualı, Şir Muhammed, Çarlık Rusyasında Yahudiler (Sosyo-Politik, Tarihi ve İnanç Boyutlarıyla), İstanbul 2016, Divan Kitap. Güler, Ali, Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Azınlıklar, Ankara 2009, Berikan Yayınevi. Güllü, Ramazan Erhan, Türkiye'de Gayrimüslimlerin Yönetimi - Osmanlı'dan Cumhuriyet'e -, İstanbul 2018, Ötüken Neşriyat. Kenanoğlu, M. Macit, Osmanlı Millet Sistemi – Mit ve Gerçek, İstanbul 2007, Klasik Yayınları. Levi, Avner, Türkiye Cumhuriyeti'nde Yahudiler, İstanbul 2010, İletişim Yayınları. Marcy Brink-Danan, Yirmi Birinci Yüzyılda Türkiye'de Yahudiler, (Çeviren: Barış Cezar), İstanbul 2014, Koç Üniversitesi Yayınları. McCARTHY, Justin, Müslümanlar ve Azınlıklar – Osmanlı Anadolusunda Nüfus ve İmparatorluğun Sonu, (Çeviren: Bilge Umar), İstanbul 1998, İnkılâp Kitabevi. Mim Kemal Öke, Siyonizm ve Filistin Sorunu (1880-1923), İstanbul 2021, Timaş Yayınları. Stanford Shaw, Osmanlı İmparatorluğu'nda ve Türkiye Cumhuriyeti'nde Yahudiler, (Çeviren: Meriç Sabutay), İstanbul 2008, Kapı Yayınları. Şimşir, Bilâl N., Türk Yahudiler - Avrupa Irkçılarına Karşı Türkiye'nin Mücadelesi (Belgeler 1942-1944), Ankara 2010, Bilgi Yayınevi.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024