MAKAM ANALİZİ I

İzlence Formu

Ders Adı MAKAM ANALİZİ I Kod MZKJ7051
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. PINAR SOMAKCI
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Amaç, Türk Müziği eserlerinin makamsal açıdan (geçki çeşni, asma kalış vb) incelenmesi ve eserler üzerinde makamsal analiz edebilme becerisini kazandırmaktır.

İçerik

Türk Müziğinde kullanılan basit,şed ve bileşik makamlarla bestelenmiş saz eserleri ve sözlü musikinin bütün formlarından seçilmiş eserlerin makamsal yapılarının incelenmesi.Eserlerdeki makam geçkilerinde sebeplere yönelik araştırmacı bir yöntem kullanarak teori ile bestecinin makam anlayışı ve yorumu arasındaki ilgi ve bağlantıların saptanması. Makam tarifleri ile eserlerdeki makam anlayışı farklılıklarının ortaya çıkarılması.

Öğretim Yöntemleri

Tartışma, problem çözme, bireysel çalışma, dinleme, seslendrime

Kaynaklar

Türk Müziği nazari ve solfej kitapları, çeşitli nota arşivleri, makaleler: 1. Arel S, (Hz: Onur Akdoğu) “Türk Musikisi Nazariyatı Dersleri”, Kültür Bakanlığı Yayınları/1347, 1993, Ankara. 2. Özkan, İ.H, “Türk Musikisi Nazariyatı ve Usulleri”, Ötüken Yayınları, 1990, İstanbul. 3. Varol, N., “ Türk Müziği Nazariyat, Usul , Solfej”, Türk Musikisi Vakfı Yayınları, 1998, İstanbul. 4. Kutluğ, F., “Türk Musikisinde Makamlar”Yapı Kredi Yayınları, 2000, İstanbul. 5. Yılmaz, Z., “Türk Musikisi Dersleri”, Kardeşler Matbaa, 1988, İstanbul. 6. Hatipoğlu , A., “Türk Musikisi Solfeji”, Dağarcık Yayınları, 1982, Ankara. 7. Bingöl, E., “Türk Musikisinde Makamlar ve Seyir Örnekleri”, Bakırköy Musiki Vakfı Yayınları, 1999, İstanbul. 8. Karadeniz, E., “Türk musikisi Nazariyatının Esasları”, İş Bankası yayınları, İstanbul. 9. İTÜ Konservatuvar Türk Musikisi Nazariyat Ders Notları-Yavuz Özüstün. 10. Öztuna, Y., “Türk Musikisi Ansiklopedisi”, Milli Eğitim Basımevi, 1969, İstanbul. 11. Öztuna, Y., “Türk Musikisi Teknik ve Tarihi”, 1987, İstanbul. 12. Ungay, M.H., “Türk Musikisinde Usuller ve Kudüm”, 1981, İstanbul. 13. Çakar, Ş., “Türk Musikisinde Usul”, Üsküdar Musiki Cemiyeti Yayınları, İstanbul. 14. Çakar, Ş., “Türk Musikisi Nazariyatı”, Üsküdar Musiki Cemiyeti Yayınları, İstanbul. 15. Körükçü, Ç., “Türk Sanat Müziği”, Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık, 1998, İstanbul. 16. Ezgi, S., “Nazari ve Ameli Türk Musikisi”, 1993, İstanbul. 17. Somakcı,P., “Türk Müziği Nazariyat ve Solfeji 1-2-3-4” dvd li kitapları, Bemol Müzik Yayınları, İstanbul

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024