İÇ SULARDA YAŞAYAN EKONOMİK BALIKLARIN BİYOEKOLOJİLERİ

İzlence Formu

Ders Adı İÇ SULARDA YAŞAYAN EKONOMİK BALIKLARIN BİYOEKOLOJİLERİ Kod ISBI7015
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 2
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. ÖZCAN GAYGUSUZ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

İçsularda yaşayan ekonomik balık türlerinin üreme, beslenme ve büyüme özellikleri belirlenerek bu türlerin sürdürülebilir avcılığının sağlanması için gerekli bilgilerin verilmesi amaçlanmaktadır.

İçerik

Türkiye içsu kaynaklarında yaşayan ekonomik balık türlerinin biyoekolojik özelliklerinin tanıtılması, bu türler üzerindeki av baskısının kontrollü bir şekilde sürdürülebilmesi için gereken yöntemler anlatılmaktadır. Doğal ve yapay göllerin ekonomik balık türleriyle balıklandırılması. Azalan stokların takviyesi. Göldeki balık stoklarının yönetimi ve avcılığın düzenlenmesi. Mevcut balık türlerinin kompozisyonu, yoğunluğu, ekolojik işlevleri (niş görevleri), eşeysel olgunluğa erişme büyüklükleri, üreme zamanı ve yerleri, stok yapısı, yıllık ölüm oranları, avlanabilir ekonomik yaş grupları, en küçük av büyüklüğü, uygulanan avcılık yöntemleri, av araçları, avcı sayısı, yıllık su ürünleri istihsal durumları ile ilgili balıkçılık biyolojisi kapsamında gerekli temel veriler. Balık türlerine göre avcılığın düzenlenmesi. Gölün trofik statüsünün izlenmesi, primer verimlilik, zooplankton ve bentik hayvanların göldeki balıkların gelişimi üzerine etkileşiminin incelenmesi.

Öğretim Yöntemleri

Ders anlatımı, ödev hazırlama, power-point sunumu, saha çalışması, laboratuvar çalışması

Kaynaklar

Lagler, K.F. 1966. Freshwater fishery biology. WMC Brown Company, Dubuque, IA pp 421. / Nikolsky, G.V. 1963. The ecology of fishes (translated by L. Birkett). Academic Pres., London pp 352. / Froese, R. and Pauly, D. 2008. Fishbase (www database). World Wide Web Electronic Publication. Available at URL: http://www.fishbase.org / Necla Demir. 1996. İhtiyoloji. İstanbul Üniversitesi Yayınlarından Sayı: 3903. ISBN: 975-404-391-4, p. 394. / Remzi Geldiay, Süleyman Balık. 2009. Türkiye Tatlısu Balıkları. Ege Üniversitesi Yayınları No: 46. ISBN: 978-975-483-731-5, p. 644. / Maurice Kottelat, Jörg Freyhof. 2007. Handbook of European Freshwater Fishes. ISBN: 978-2-8399-0298-4, p. 646. / Karekin Deveciyan. 2006. Türkiye'de Balık ve Balıkçılık. Aras Yayıncılık. ISBN: 975-7265-75-6, p. 574.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024