TEİSPES, AKHAİMENES HANEDANLARI VE SELEUKOS KRALLIĞI DÖNEMİNDE İRAN

İzlence Formu

Ders Adı TEİSPES, AKHAİMENES HANEDANLARI VE SELEUKOS KRALLIĞI DÖNEMİNDE İRAN Kod ECTA7029
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. MUSTAFA HAMDİ SAYAR
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Eskiçağda önemli olaylara sahne olmuş fakat hakkında az sayıda yazılı kaynak bulunan İran coğrafyasında M.Ö. 1. bin ortalarından başlayarak merkezi devlet yapısı oluşturan Teispis Hanedanının ardılları Akhaimenes Hanedanı ve Seleukos Krallığı olmuştur. Ders kapsamında bölgenin eskiçağ dönemi sosyal, siyasi ve ekonomik yapısının ve komşularıyla olan ilşkilerdeki yerinin ele alınması amaçlanmaktadır. Anadolu ve Doğu Akdenizde yer alan krallıklarla İran coğrafyasında oluşan Pers krallığı arasındaki micadelenin yoğunlaştığı bölgelerdeki olaylar bıunları aktaran yazılı kaynaklar ve dönemin kültür varlıkları aracılığıyla incelenmeleri amaçlanmaktadır.

İçerik

İran ve Batı Asya bölgelerinin siyasi, coğrafi ve sosyal yapısı ele alınacaktır. Asya ile Anadolu arasındakik konumuyla önemli bir kültür coğrafyası İran, Eskiçağ Tarihi boyunca tarihi geliş melerin merkezinde yer almıştır. Eskiçağın üç önemli devleti olan Pers ve Makedonya/seleukos krallıkları ile Roma imparatorluğunun mücadele alanı olan İran bölgesi , yüzyıllarca süren bu hareketlilik sonucu olarak büyük bir siyasal ve sosyal dönüşüme sahne olmuştur. İran'dan Anadolu topraklarına doğru yaşanan askeri hareketlilik Anadolu'da o zamana kadar karşılaşılmamış bir merkezi devlet yapısının egemenliği altına girmenin yarattığı şok bölgesel direnişlerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Pers büyük kralına ve onun yerel temslcilerine direnen şehir devletlerinin halkının toplu sürgüne gönderilmeleri eskiçağ tarihinin yazılı kaynaklarıyla belgelenen birkaç büyük nüfus hareketliliğinden biridir.

Öğretim Yöntemleri

Sözlü anlatım ve sunum yoluyla

Kaynaklar

Pers kavramının kökeni ve Persis ülkesi ve çevresinin tarihi coğrafyası: M. Diakonoff, Elam,The Cambridge History of Iran. Cambridge. Cilt 2. 20106 1-24; J. Hansmann, Anshan in the Median and Achamenian Periods, The Cambridge History of Iran. Cilt 2. Cambridge. 20106 25-35; M. Diakonoff, Media, The Cambridge History of Iran. Cilt 2. Cambridge. 20106 56-148; T. Sulimirski, The Scyths, The Cambridge History of Iran. Cilt 2. Cambridge. 20106 149-199; P. Briant, From Cyrus to Alexander. A History of the Persian Empire. Indiana 2002, 1-12. Elam, Anşan ve Med bölgelerine ilişkin kaynaklar: Pers – Med Savaşı: J. M. Cook, The Cambridge History of Iran. Cilt 2. Cambridge. 20106 200-291; P. Briant, From Cyrus to Alexander. A History of the Persian Empire. Indiana 2002, 13-31. Büyük Kuroş zamanında Pers krallığının genişlemesi: The Cambridge History of Iran. Cambridge. Cilt 2. 20106 502-528; P. Briant, From Cyrus to Alexander. A History of the Persian Empire. Indiana 2002, 33-61ve 472 514; A. Kuhrt, The Persian Empire. Cilt I-II. Routledge 2007.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2025