BÜYÜKŞEHİRLERDE GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ ANALİZİ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

İzlence Formu

Ders Adı BÜYÜKŞEHİRLERDE GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ ANALİZİ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ Kod BSPY7012
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. FEYZA GÜZELÇİMEN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Ses ve gürültü arasındaki temel farkların öğrenilmesi, çevresel gürültünün ölçümlendirilmesi, teorik ve deneysel metodlar hakkında bilgi sahibi olunması, ses ölçüm tekniklerinin çeşitlerinin öğrenilmesi, Büyükşehirlerde gürültü kirliliğini önleyici olarak ses absorbsiyonu (soğurması) ölçümlerinin kullanılabilirliğinin kavranması, Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Denetimi Yönetmeliği'nin tanıtılması ve gürültü kirliliğine karşı çözüm önerileri geliştirilebilmesi amaçlanmaktadır.

İçerik

Akustik Biliminin temel kavramları: Sesin fiziksel özellikleri, temel parametreleri ve bileşenleri, Gürültü tanımı, Titreşim tanımı, Ses ve gürültü arasındaki farklar. Kaynaktan alıcıya ses: İşitsel algılama, Ses dalgasının kırınımı, yansıması, açık/kapalı alanlarda yayılması ve iletimi. Sesin yayılma alanı ve yankı kavramı. Ses kaynağı tipleri, Sesin yayılırken azalmasında atmosferik etkenler. Ses absorbsiyonuna, yayılmasına ve iletimine etki eden parametreler. Ağırlıklı ses basınç düzeyleri, Ses şiddet düzeyleri, Kabul edilebilir gürültü düzeyleri, Ses/gürültü düzeyinin ölçüm teknikleri. Ses absorbsiyonu ile ilgili teorik modellemeler ve deneysel yöntemler. Gürültünün sınıflandırılması, Gürültü kaynakları, Gürültü kirliliği, Gürültünün canlılar üzerindeki etkileri. Gürültünün spektral çözümlemesi, zamansal değişimi, Oktav Bantları. Gürültü göstergeleri, Gürültü haritaları. Gürültü düzeyleri ile ilgili Uluslararası standartlar, Gürültü kirliliği ve denetimi ile ilgili yönetmelikler. Ses yalıtımı ölçütlerinde belirlenen ses absorbsiyon değerlerine bağlı olarak yapı içi ve yapı dışı elemanı örnekleri, iç mekanda ve dış çevresel ortamda materyal seçimi: doğal ve sentetik malzemeler ve özellikleri. Çevresel gürültü denetiminde temel kavramlar: kaynakta, çevrede, alıcıda. Şehir planlama, yerleşim planlama, mimari planlamada gürültü denetiminin önemi. Sesin yansıması/iletimi/absorbsiyonu ve gürültü denetimi ile ilişkileri. Büyükşehir planlamalarında gürültü kirliliğinin azaltımına katkıda bulunabilecek çözüm ve tasarım önerilerini içeren öğrenci sunumları ve bu öneriler üzerine interaktif tartışma.

Öğretim Yöntemleri

Sunum, Anlatım, Soru-cevap ve Uygulama

Kaynaklar

1. "Acoustics: Basic Physics, Theory, and Methods ( 1. ed..)", Paul Filippi, Aime Bergassoli , Dominique Habault, Jean Pierre Lefebvre, Academic Press (1998), ISBN-13: 978-0122561900 2. "FUNDAMENTALS OF ACOUSTICS", Colin H Hansen 3. "Acoustics and noise control", Smith, B.J. et al., (1996), 2nd Ed. Longman 4. "Sound, Noise and Vibration", Rupert Thornely-Taylor, An explanation, (2016) 5. "Gürültü:Kavram ve Yaklaşım", Belgin E, Çalışkan M. (ed.),Çalışma Yaşamında Gürültü ve İşitmenin Korunması, (2004), Türk Tabipleri Birliği Yayınları 6. "İşitme Biyofiziği", Aslı Aykaç, YDÜ Tıp Fakültesi, http://docs.neu.edu.tr/staff/asli.aykac/i%C5%9Fitme%20biyofizi%C4%9Fi_88.pdf

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024