TARİHİ ÇEVRE KORUMA VE RESTORASYON

İzlence Formu

Ders Adı TARİHİ ÇEVRE KORUMA VE RESTORASYON Kod MİMB1030
Kredi 3 AKTS 4
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 2 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. KEMAL KUTGÜN EYÜPGİLLER
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Tarihi Çevre Koruma ve Restorasyon dersi, mimarlık lisans eğitiminde, öğrencilere tarihi çevrenin korunması ile ilgili başlıca kuramları, genel kavramları ve koruma yöntemlerini aktararak tarihi çevrenin korunması bilincini oluşturmayı amaçlayan bir derstir. Tarihi çevrenin korunması ve bu alanlarda yeni yapı tasarlamanın genel ilkeleri ile anıtsal ve sivil mimari mirasın korunmasıyla ilgili temel kavramların öğrenilmesi bu ders kapsamında amaçlanmaktadır.

İçerik

Çağdaş koruma kuramının gelişimi, korumanın ölçüt ve yöntemleri, Türkiye’de korumanın yasal ve örgütsel yönleri, anıtsal yapılar ile sivil mimarlık mirasının korunmasına yönelik yaklaşımlar ders kapsamında öğrencilere aktarılacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Görsel destekli sunumlar, Okumalar, Seminer sunumları

Kaynaklar

Ahunbay, Z., Tarihi Çevre Koruma ve Restorasyon, YEM Yay., İstanbul, 1996. Ahunbay, Z., Kültür Mirasını Koruma-İlke ve Teknikleri, YEM Yay., İstanbul, 2019. Erder, C., Tarihi Çevre Algısı, YEM Yay., İstanbul, 2018. Eyüpgiller, K., Zakar, L., Mimari Restorasyon Koruma Teknik ve Yöntemleri, İstanbul, 2015. Madran, E., Özgönül, N., Kültürel ve Doğal Değerlerin Korunması, Mimarlar Odası Yayınları, İstanbul, 2005.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024