KENTLEŞME POLİTİKASI VE HUKUKU

İzlence Formu

Ders Adı KENTLEŞME POLİTİKASI VE HUKUKU Kod KYAO4056
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. PELİN PINAR GİRİTLİOĞLU
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Ders,öğrencilerine kenti anlamayı ve okumayı öğretmeyi amaçlamaktadır. Kamu yönetimi bölümü mezunlarının bir çoğunun gelecekte kentin yöneticileri olacağı kabulüyle bu öğrencilere kentin tanımı, kapsamı, kentleşme sorunları ve çözümleri, kentleşme politikaları, kent hukuku gibi konularda temel bilgiler verilmesi amaçlanmaktadır.

İçerik

Kent Kavramı (Kentin Farklı Disiplinler Açısından Tanımı, Kent Kuramları, Feodal Kent-Sanayileşmekte Olan Kent-Sanayi Kenti), Kentleşme Kavramı (Kentleşmenin Kavramsal Tanımı, Kentleşme Nedenleri, Kentleşmenin Boyutları), Dünyada Kentleşme Süreçleri (19. yy. da Kentler, 2. Dünya Savaşı Sonrası Kentler, Küreselleşme Sürecinde Kentler), Kent Politikaları (Kentsel Koruma, Kentsel Sürdürülebilirlik ve Kentsel Yenileme Politikaları), Türkiye'de Kentleşme Süreçleri (Tetikleyici Nedenler, Kent Politikaları, İmar Planlama Süreçleri), Türkiye'de Kent Planlaması Kavramı ( Planlamanın Tanımı, İmar Planları), Türk İmar Mevzuatı ( İmar Kanunu ve İlgili Yönetmelikler, Diğer İlgili Yasa ve Yönetmelikler, Örnek Olaylar), Ülkemizde Kentleşme ve Planlama Sorunları ( Kentleşme Sorunları, Planlama Sorunları), Konut Kavramı ( Konutun Tanımı ve Türleri), Konut Politikaları (Türkiye'de Konut Politikaları, Konut Üretim Sürecinde Rol Oynayan Aktörler, Konut Geliştirme Politikaları), Konut ile İlgili Mevzuat ( Toplu Konut Kanunu, Gecekondu Kanunu)

Öğretim Yöntemleri

Konferans, ödevler

Kaynaklar

Kitaplar - der: Alkan Ayten, Duru Bülent, 20. Yüzyıl Kenti, 2002 - Ersoy Melih, Kentsel Planlama Kuramları, İmge Yay., Ankara 2007 - Harvey D., Sosyal Adalet ve Şehir, Metis Yay., 2009 - Keleş Ruşen, Kentleşme Politikası, 12. Bs., İmge Yay., Ankara 2012 - Mumford L., Tarih Boyunca Kent, Ayrıntı Yay., 2007 - Der: Özdemir D., Kentsel Dönüşümde Politika, Mevzuat, Uygulama, Nobel Yay., 2011 - Özden Pınar, Kentsel Yenileme, İmge Yayınları, Ankara 2007 - Tekeli, İlhan, (1999), Modernite Aşılırken Siyaset, İmge Kitabevi, Ankara - Tekeli, İlhan, (2001), Modernite Aşılırken Kent Planlaması, İmge Kitabevi, Ankara -Weber Max, Şehir: Modern Kentin Oluşumu, Bakış Yay., 2000 Makaleler: Ersoy, Melih (2006), İmar Mevzuatımızda Planlama Kademeleri ve Üst Ölçek Sorunu, Bölgesel Kalkınma ve Yönetişim Sempozyumu, 7-8 Eylül 2006, TEPAV, Ankara Gültek Göktürk, Toplu konut Üzerine, http://www.e-kutuphane.imo.org.tr/pdf/1050.pdf Karaman Kasım, Türkiye’de Şehirleşme Olgusu ve Gecekondu Sorunu, Doğu Anadolu Bölgesi Araştırmaları 4, 2003, s. 108-117 Karasu Mithat Arman, Türkiye’de Konut Sorununun Çözümünde Farklı Bir Yaklaşım: Belediye-Toplu Konut İdaresi- Konut Kooperatifleri İşbirliği Modeli, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, Güz: 2005, 1: 56-87 Kongar Emre, “Kentleşen Gecekondular ya da Gecekondulaşan Kentler Sorunu”, Kentsel Bütünleşme, Türk Sosyal Bilimler Derneği Türkiye Gelişme Araştırmaları Vakfı Yay., 1982, Ankara, s.23-54 Keleş Ruşen, Kent ve Kültür Üzerine, Mülkiye Dergisi, C: XXIX, Sa:246, s.9-18 Özden P., P., 2006. Planlamada Koruma Yaklaşımı Ve Sürdürülebilirlik, Kent Gündemi Dergisi, Sayı: 7, TMMOB Şehir Plancıları Odası Yay., İstanbul, s. 111-117 Özden Pelin Pınar “Türkiye’de Kentsel Dönüşümün Uygulanabilirliği Üzerine Düşünceler”, İ.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, Sayı: 35., Ekim 2006., 215-233, İstanbul (2007) Özden Pelin Pınar, “Kentsel Yenileme Uygulamalarında Yerel Yönetimlerin Rolü Üzerine Düşünceler ve İstanbul Örneği”, İÜ

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024