MİTOLOJİ-EFSANE

İzlence Formu

Ders Adı MİTOLOJİ-EFSANE Kod TUDE2203
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. ZEHRA HAMARAT
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Mitoloji, efsane gibi kavramların birbirlerine benzeyen ve birbirinden ayrılan yönlerinin netlik kazanması, mitoloji ve efsane türlerinin oluşum şartlarının ve tezahürlerinin örnek metinler sayesinde uygulamalı incelenmesi

İçerik

Mitoloji ile ilgili çalışmalar, menşe ve kozmogonik mitler, örnek metinler, efsanelerin teşekkülü, sınıflandırılması konularını içerir.

Öğretim Yöntemleri

Sözlü, yazılı ve görsel anlatım teknikleri.

Kaynaklar

Cansever Kayapunar, Türk Mitolojisi Üzerine Yapılan Kitap Çalışmalarının Halkbilimi Araştırma Yöntemleri Açısından Değerlendirilmesi (1928–2008), İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, 2009. Eda Aydın, Süreli Yayınlardaki Türk Mitolojisi Üzerine Yapılan Çalışmaların Halkbilimi Açısından Değerlendirilmesi, İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, 2009. Pınar Dönmez, Türk Mitolojisi Üzerine Türkiye'de Yapılan Yayınların Bibliyografyası ve Bu Yayınların Analizi, Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Halk Bilimi Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, 2001. Dursun Ali Tökel, Divan Şiirinde Mitolojik Unsurlar Şahıslar Mitolojisi, Ankara, Akçağ, 2000, s. 25-32. Muharrem Kaya, Mitolojiden Efsaneye Türk Mitolojisinin Türkiye’deki Efsanelerde İzleri, Bağlam Yayınları, İstanbul, 2007, 19-23. Mircea Eliade, Mitlerin Özelikleri, Çev. Sema Rifat, 2.bs,, İstanbul, Om Yayınevi, 2001. Yaşar Çoruhlu, Türk Mitolojisinin ABC’si, İstanbul, Kabalcı Yayınevi, 1999 17-21, 61-90.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024