ESKİ MEZOPOTAMYA TARİHİ

İzlence Formu

Ders Adı ESKİ MEZOPOTAMYA TARİHİ Kod TARH2686
Kredi 2 AKTS 3
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. ERKAN KONYAR
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Mezopotamya’nın Prehistorik dönemlerden başlayarak Babil Dönemi’ne uzanan tarihsel süreci ele alınarak bu sürecin insanlık tarihine katkıları vurgulanmaktadır. Yakındoğu’nun en önemli kültürel coğrafyasını barındıran Mezopotam’ya tarihi ve kültürünü öğrencilere tanıtarak, tarihsel olaylara bakışlarında-değerlendirmelerinde, daha zengin bir alt yapıyla hareket etmelerini sağlamaktır.

İçerik

Mezopotamya’da Prehistorik Çağlar'dan Babil'in yıkılışına kadar uzanan tarihsel süreç anlatılmaktadır. Öncelikle Mezopotamya Tarihi’nin kaynakları ele alınmakta, yazılı ve arkeolojik kaynak tanımlanmaktadır. Daha sonra Mezopotamya coğrafyası anlatıldıktan sonra bölgedeki ilk yerleşmeler, bölgenin tarihöncesi kültürleri tanıtılmaktadır. Daha sonra Mezopotamya coğrafyasında devletleşme süreci, Erken Hanedanlar Dönemi, Sami Toplumlarının Mezopotamya'ya Gelişi, Akkadlar, III. Ur Sülalesi (Yeni Sümer Devleti), başlıkları altında değerlendirilmektedir. Mezopotamya’nın II. Binyıl tarihi dersin ana içeriğinin başında gelir bu kapsamda; Yeni Göçler ve Kent Devletleri, Hurriler, Amurrular, İsin-Larsa krallıkları, Eşnunna, Eski Assur Krallığı, Assur-Anadolu ticareti, Mari, Kassitler, Hurri-Mitanni Devlet, Orta Assur Krallığı, Önasya'da Büyük Göç Dalgaları ve Demir Çağı'nın Başlangıcı gibi bölümler dersin alt konularını oluşturur. M.Ö. I. Binyıl Mezopotamya kültürleri ve bu dönem siyasi gelişmeleri ise Aramiler, Bir İmparatorluğun Doğuşu: Yeni Assur Krallığı ve Sanatı, Yeni Babil (Kalde) Krallığı gibi konu başlıklarında değerlendirilir.

Öğretim Yöntemleri

e-Ders Kitabı, e-Ders Sunumu, Ders Videosu

Kaynaklar

K. Köroğlu'nun Eski Mezopotamya Tarihi. Başlangıcından Perslere Kadar, İstanbul 2006, İletişim Yayınları Black, J.- Green, A., Mezopotamya Mitolojisi Sözlüğü, Tanrılar İfritler Semboller, İstanbul 2003. Çevik, Ö., Arkeolojik Kanıtlar Işığında Tarihte ilk Kentler ve Kentleşme Süreci, Kuramsal Bir Değerlendirme, İstanbul 2005. Dinçol, B., Eski Önasya Toplumlarında Suç Kavramı ve Ceza, İstanbul 2003. Kirschbaum, E.C., Asurlular (Tarih, Toplum, Kültür), (Çev. A. Yarbaş), İzmir 2004. Klengel, H., Kral Hammurabi ve Babil Günlüğü (Çev. N. Oral), İstanbul 2001. Köroğlu, K., Üçtepe I: Yeni Kazı ve Yüzey Bulguları Işığında Diyarbakır/ Üçtepe ve Çevresinin Yeni Assur Dönemi Tarihi Coğrafyası, Ankara 1998. Köroğlu, K., Eski Mezopotamya Tarihi. Başlangıcından Perslere Kadar, İstanbul 2006. Kramer, S. N., Sümerler (Çev. Ö. Buze), İstanbul 2002. Kramer, S. N., Tarih Sümer'de Başlar (Çev. H. Koyukan), İstanbul 1999. Oates, J., Babil (Çev. F. Çizmeli), Ankara, 2004. Roaf, M., Mezopotamya ve Eski Yakındoğu (Çev. Z. Kılıç), İstanbul 1996. Sevin, V., Yeni Assur Sanatı I. Mimarlık, Ankara 1991. Tosun, M.-Yalvaç, K., Sumer, Babil, Assur Kanunları ve Ammi-Şaduqa Fermanı, Ankara 1989.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024