YEREL TARİH ÇALIŞMALARI

İzlence Formu

Ders Adı YEREL TARİH ÇALIŞMALARI Kod TARH3768
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Seçmeli Teorik Saat 1
Uygulama Saat 2 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. METİN ÜNVER
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Tarih programının öğretim amaçlarından olan "yerel tarih hakkında bilgi sahibi olma" maddesine uygun olarak bu derste yerel tarih araştırmalarının metot ve yönteminin öğretilmesi, içinde yaşadığımız şehrin tarihi ve kültürü hakkında bilgi verilmesi, klinik çalışmaları ile öğrenciye sunum tecrübesinin kazandırılması ve şehir ile akademinin yakınlaştırılması hedeflenmektedir.

İçerik

Bu derste yerel tarih kavramı, yerel tarih çalışmalarının güncel gelişimi, tarihin diğer çalışma alanları ile bütünleştirilmesi ve şehrin tarihi hakkındaki konular öğrencilere sunulacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Sunum, klinik çalışmaları, uygulama yöntemleri.

Kaynaklar

Esra Danacıoğlu, Geçmişin İzleri Yanıbaşımızdaki Tarih İçin Bir Kılavuz, Tarih Vakfı Yurt yayınları, İstanbul 2001. Antik Çağ’dan XXI. Yüzyıla, Büyük İstanbul Tarihi, İBB Yay., 2016. Yurdal Demirel, Tanzimat’tan Cumhuriyet’e Osmanlı’da Yerel Tarih Çalışmaları ve Yerel Tarih Yazarı Olarak Muallimler, XVIII. Türk Tarih Kongresi Bildirileri 7, 645-683. Akşin, Somel, Yerel Tarih Araştırmaları İçin Kılavuz, Tarih Vakfı, İstanbul 2000. İ, Sarı, Akademik Tarih ve Tarih Öğretiminde Sözlü Tarihin Yeri ve Önemi. Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, 3, 2006, 109-128. P. Thompson, Geçmişin Sesi Sözlü Tarih, Tarih Vakfı, İstanbul 1999.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024