INTRODUCTION TO POLITICAL SCIENCE

İzlence Formu

Ders Adı INTRODUCTION TO POLITICAL SCIENCE Kod ECON1017
Kredi 2 AKTS 3
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili İngilizce Dersi Veren Doç. Dr. EDİP ASAF BEKAROĞLU
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu dersin amacı öğrencileri Siyaset Bilimi'nin temel kavramları, teorileri ve konularıyla tanıştırmak ve üst seviye derslere hazırlamaktır. Böylece öğrenciler Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünde okuyabilmek ve ilerleyebilmek için altyapılarını edinmiş olacaklardır. Bu amaçla gündelik dilde de sıkça kullanılan birçok siyasi kavram bir siyaset bilimciyi sokaktaki insandan farklılaştıracak şekilde kavranacak ve öğrenciler siyasete analitik yaklaşma yetenekleri edineceklerdir. Ayrıca modern siyasal dinamikler ve kurumlar ile modern siyasi ideolojiler ve sistemler hakkında öğrenciye genel bilgi kazandırılması amaçlanmaktadır.

İçerik

Ders siyaset olgusu hakkında öğrenciyi düşünmeye davet ettikten sonra bu olgu ile ilgili temel kavramlar, teoriler, kurumlar ve tartışmalar ile öğrenciyi tanıştırır. Bu çerçevede siyaset nedir sorusu sorulacak ve arkasından siyasetteki temel kavramlar (örneğin güç, otorite, meşruiyet, egemenlik, eşitlik, adalet, vatandaşlık) sunulacaktır. Daha sonra her hafta Siyaset Bilimi'nin temel bir konusuna girilecektir. Bu konular sırasıyla devlet, ideolojiler, siyasi rejimler, seçimler ve seçmen davranışları, partiler ve parti sistemleri, sivil toplum ve medya, yasama ve hükümetler, anayasalar ve yargı, siyasal kültür ve siyasal ekonomidir.

Öğretim Yöntemleri

Seçme metinler ve ek okumaların yanı sıra sunum, film ve belgesel gibi görsel malzemeler kullanarak farklı algı düzeyleri harekete geçirilecektir. Derse katılım ve tartışma teşvik edilecek ve ödevler yoluyla edindikleri bilgilerin içselleştirilmesi sağlanacaktır.

Kaynaklar

Leftwich, What is Politics?: The Activity and Its Study (Polity Press, 2004). Heywood, Key Concepts in Politics and International Relations (Palgrave, 2015). Heywood, Politics (Red Globe Press, 2019). Roskin ve diğerleri, Political Science: An Introduction (Pearson, 2017) Garner ve diğerleri, Introduction to Politics (Oxford University Press, 2017).

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024