BETİMSEL İSTATİSTİK

İzlence Formu

Ders Adı BETİMSEL İSTATİSTİK Kod EKOB2027
Kredi 4 AKTS 7
Z/S Zorunlu Teorik Saat 4
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. SEMA ULUTÜRK AKMAN
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Dersin amacı, pek çok bilim dalında uygulama alanı bulan yöntemler topluluğu olan istatistik hakkında temel bilgiler vererek, veri toplama sürecinden, toplanan verilerin düzenlenmesi, sunulması, özetlenmesi işlemlerinin nasıl gerçekleştirileceği konularının yanında olasılık ve olasılık dağılımları hakkında öğrencilere temel yeterlilik sağlamaktır.

İçerik

-Temel İstatistik Kavramlar: İstatistiğin tanımı, birim tanımı ve türleri, vasıf ve şık kavramları, değişken kavramı ve türleri. -Veri toplama, ölçme, ölçekleme, verilerin grafiklerle sunumu. -Merkezi eğilim Ölçüleri: Duyarlı Ortalamalar (Aritmetik, Geometrik, Kareli ve Harmonik Ortalamalar), Duyarsız Ortalamalar (Mod, Medyan ve diğer bölenler). -Dağılma ve Değişkenlik Ölçüleri: Değişim Aralığı, Bölenler Aralığı, Ortalama Sapma, Standart sapma ve varyans, Değişim Katsayısı ve Standart değer. -Momentler: Orijine ve ortalamaya göre momentler, standart değişken momentleri. Eğiklik Basıklık Ölçüleri: Pearson ve Bowley katsayıları, Momentlere dayalı eğiklik basıklık ölçüleri. -Olasılık: Temel kavramlar, rastlantısal değişken, beklenen değer, Kesikli Olasılık Dağılımları (Binom, Hipergeometrik ve Poisson Dağılımları), Sürekli Olasılık Dağılımı (Normal Dağılım).

Öğretim Yöntemleri

Aktif ders anlatımı, öğretim üyesinin çözümlü uygulama çalışmaları

Kaynaklar

Fazıl Güler, (2005), “İstatistik Metodları ve Uygulamaları”, Beta Yayınları, İstanbul. Durmuş Dündar-Nazan Çağlar,(2008), “İstatistik, Temel Bilgiler, Yöntemler ve Uygulamalar, Der Yayınları, İstanbul. Özer Serper, (2014),“Uygulamalı İstatistik ”, Ezgi Kitabevi, İstanbul. P. Newbold, W. Carlson, B. Thorne, «Statistics for Business and Economics» (2019), Çev. Ümit Şenesen, «İşletme ve İktisat İçin İstatistik», Literatür Yayınları.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024