Ders Adı | ENDÜSTRİYEL MİKROBİYOLOJİ | Kod | ECZT2038 |
Kredi | 2 | AKTS | 3 |
Z/S | Seçmeli | Teorik Saat | 2 |
Uygulama Saat | 0 | Lab Saat | 0 |
Ders Dili | Türkçe | Dersi Veren | Prof. Dr. AYŞE SEHER BİRTEKSÖZ TAN |
Dersin Veriliş Türü | Örgün | ||
Öğrencilerimize fermantasyon, fermantörler ve fermantasyonla elde edilen çeşitli farmasötik ürünler konularında bilgiler verilmesi amaçlanmaktadır.
Fermentasyon biriminin tanımı: ölçüm sistemleri - Fermentörler: aerop fermentörler, anaerop fermentörler - Ekstraksiyon aletleri: filtreler, santrifüjler, iyon değiştirici reçineler ve kolonlar - Mikroorganizmaların genetiğinin endüstriyel uygulamaları: DNA?nın yapısı, genetik kod, mutasyon tipleri ve bazı mutajenik maddeler - Kültür koleksiyonu laboratuarı: mikroorganizmaların saklanması, inokulum hazırlanması, ulusal kültür koleksiyonları - Endüstriyel fermantasyonlarda kullanılan mikroorganizmaların besin gereksinimleri: devamlı kültürler, kesikli kültürler - Mikrobiyal fermantasyonlarda çalkalama ve havalandırma - Bakteri metabolizması - Antibiyotiklerin fermantasyonla elde edilmesi: penisilinler, tetrasiklinler, streptomisin ve diğer antibiyotikler - B12 vitamininin biyosentezi ve fermantasyonla elde edilmesi - Mayaların üretimi - Organik çözeltilerin fermantasyonla elde edilmesi: etanol fermantasyonu, butanol-aseton fermantasyonu, gliserol fermantasyonu, 2,3 - butandiol fermantasyonu - Organik asitlerin fermantasyonla elde edilmesi - Mikrobiyal enzimlerin fermantasyonla elde edilmesi - Atıkların fermantasyonla değerlendirilmesi - Aşıların üretiminde endüstriyel yöntemler.
Düz anlatım ve ödev verilmesi
Çetin ET. Endüstriyel Mikrobiyoloji. İstanbul Tıp Fakültesi Bayda Yayınevi, İstanbul, 1983. Pelczar MJ, Chan ECS, Krieg NR. Microbiology Concepts and Application, McGraw-Hill, New York, 1993.