FARMASÖTİK BOTANİK

İzlence Formu

Ders Adı FARMASÖTİK BOTANİK Kod 408
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 3
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. EMİNE AKALIN
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Eczacılık açısından önemli tıbbi ve zehirli bitkileri bilimsel sistematik bir düzen içinde tanıtma, bilimsel adlarını, tanıtıcı özelliklerini, yayılışlarını, kullanılışlarını, tıbbi ve ekonomik değerlerini öğretmek. Türkiye'nin olağanüstü zenginlikteki florasını ve tıbbi bitkilerini tanıtmak. Eczacılık mesleği için önemli dünyada yetişen bitkileri tanıtmak.

İçerik

Tıbbi bitkilerin sınıflandırılması, adlandırılması ve teşhisi; Çiçekli bitkiler ve eğreltiler başta olmak üzere çeşitli guruplardaki tıbbi bitkilerin evrimsel sıralama ile tanıtılması; Zehirli ve ekonomik bitkilerin tanıtılması; Türkiye florası ve bioçeşitliliği; Dünyada ve Türkiye’de önemli tıbbi bitkilerinin tanıtılması ve tıbbi bitkiler ile ilgili yenilikler.

Öğretim Yöntemleri

Düz anlatım, ödev, tartışma, araştırma ve laboratuvar, olgu çalışmaları.

Kaynaklar

Baytop, A., (1991) Farmasötik Botanik Ders Kitabı, İstanbul, İÜ Yayınları. Baytop, A., (1993) Farmasötik Botanik Uygulamaları (ders kitabı). Baytop, A., (1987) Bitkisel drogların anatomik yapısı (ders kitabı). Prendergast, H., D., V. et al. (1998) Plants for Food and Medicine, Whitstable Litho, UK Youngken, H., (1951) Pharmaceutical Botany, The Blakiston Company, York. Türk Farmakopesi (2016). Avrupa Farmakopesi Adaptasyonu. T.C. Sağlık Bakanlığı. Fleming, T. (Ed.). (1998). PDR for herbal medicines. Medical Economics Company, New Jersey. World Health Organization. (1999). WHO monographs on selected medicinal plants. World Health Organization. Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. ve Babaç, M.T. (edlr.), (2012). Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024