CERRAHİ I

İzlence Formu

Ders Adı CERRAHİ I Kod DIHE3001-A
Kredi 4 AKTS 6
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 2 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. ÖZEN ONUR
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Ağız-Diş-Çene Cerrahisi modül programının amacı öğrenciyi, hasta muayenesi yapabilen, anamnez alabilen, asepsi-antisepsi, sterilizasyon-dezenfeksiyon işlemlerini yapabilen, kontrol edebilen, bu konuda yeni çıkan ilaç ve donanımlara eleştirel yaklaşabilen, yorumlayabilen, preoperatif hazırlık aşamalarını bilen, ekip çalışması yapabilen, postop dönemde hastayı izleyebilen, yara çeşitlerini, tedavisinin bakımını, acil müdahalesini, destek tedavisini bilen, cerrahide ilaç kullanım prensiplerini bilen, diş çekimi yöntemlerini, endikasyonlarını, kontrendikasyonlarını, lokal komplikasyonlarını bilen, kanama-pıhtılaşma bozukluğu, kan hastalıkları ve hemorajik diyatez hastalığı hakkında bilgi sahibi olan, kemik dokusunu ilgilendiren sistemik ya da lokal patolojilerin (osteopatiler) tanı ve tedavi yöntemlerini, prognozunu bilen ve bu hasta grubunda cerrahi yaklaşım protokolünü kavramış, hemostatik ajanları, maksillofasiyal cerrahide kullanılan biyomateryalleri ve greftleri tanıyan ve olguya göre seçim yapabilen, kendi sınırlarının farkında, gerektiğinde konsültasyon isteyebilen ve hastasını ilgili uzmana yönlendirebilen, etkili hasta-hekim iletişimi kurabilen ve bunun tedavinin başarısında etkin rol oynadığını kavramış, hasta haklarına saygılı, hastaya ait kayıtları tutabilen ve saklayabilen tutum, bilgi ve beceri seviyesine getirmektir.

İçerik

Bu modül ağız-diş-çene cerrahisi ve dental anestezi derslerinden oluşmaktadır. Ağız-Diş-Çene Cerrahisi 3.sınıf ders programında hasta muayenesi, genel cerrahi prensipler, preoperatif hazırlık, asepsi-antisepsi, sterilizasyon-dezenfeksiyon, enfeksiyon kontrolü, postoperatif bakım, yara çeşitleri, tedavisi, bakımı, komplikasyonları, ilgili destek tedaviler, osteopatiler, dikiş materyalleri ve teknikleri, biyomateryaller ve greft çeşitleri, biopsi çeşitleri, fokal enfeksiyonun tanımı ve sistemik sağlık üzerindeki etkisi, bu konu ile ilgili yaklaşım, lenfatik sistem ve hastalıkları, diş çekimi endikasyonları, kontrendikasyonları, komplikasyonları, yöntemleri, cerrahi kök çıkarma yöntemleri, kanama-pıhtılaşma bozuklukları, kan hastalıkları ve hemorajik diyatez hastalıklarında cerrahi yaklaşım ve hemostatik ajanlar konularında öğrenciyi bilgilendirme, beceri ve tutum kazandırmaya yönelik eğitim verilir. Diş hekimliğinde lokal anestezi dersinde, lokal anestezinin tanımı ve tarihçesi, lokal anestezi uygulamalarında kullanılan yeni donanımlar ve gelişmeler, klinik nöroanatomi, lokal anestezik maddelerin sınıflandırması, lokal anestezik maddelerin etki mekanizması ve biyotransformasyonu, vazokonstriktör maddeler, infiltratif lokal anestezi teknikleri, intraoral-ekstraoral regional anestezi teknikleri, kullanılan tekniğe ve ilaçlara bağlı gelişebilecek lokal ve sistemik komplikasyonlar, anestezide acil önlemler konularında bilgi verilir.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş yolu ile öğretim, düz anlatım, soru-cevap

Kaynaklar

1. Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi. Yücetaş Ş, Türker M. Özyurt Matbaacılık, Ankara, 2004 2. Diş Hekimliği Cerrahisi. Özbayrak T. İstanbul: Renk İş. Ofset, 1990. 3. Antisepsis, Disinfection and Sterilization: Types, Action and Resistance Gerald E. McDonnell ASM Press, 2007 4. Hangi Hastada, Hangi İlaç, Hangi Test? Şükran Atamer Şimşek, Quintessence, 2008 5. Diş Hekimliğinde Sık Kullanılan İlaçlar, Cansu Alpaslan- Atlas Yayınevi, 2008 6. Oral Surgery. Fragiskos D. Fragiskos-, Springer, 2007 7. Contemporary Oral and Maxillofacial Surgery Larry J. Peterson , 2nd Ed, Mosby, 2001 8. Ağız Hastalıklarının Tanı ve Tedavisi; Geliştirilmiş 2. Baskı. Prof. Dr. Meral Ünür, Prof. Dr. Özen Doğan Onur Quintessence 2008 9. www.pubmed.com. 10. www.sciencedirect.com

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024