GÜNEYDOĞU ASYA ÜLKELER VE BÖLGELER

İzlence Formu

Ders Adı GÜNEYDOĞU ASYA ÜLKELER VE BÖLGELER Kod CGRF2053
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. AYŞE NUR TİMOR
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, öğrencilere Güneydoğu Asya'nın bölgesel ayırımını kavratmak ve farklı bölge ülkeleri hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır. Güneydoğu Asya, ayrı bir bölge oluştursa bile, bölge dâhilindeki fiziksel ve kültürel farklılıklar gruplandırma yapabilme olanağı vermektedir. Bir yanda adalarda bulunan devletler vardır; diğer yanda Asya kıtasının kıyılarından birinde (hem kıtada hem de adalarda uzanan Malezya dışında) yer alan kıta devletleri bulunmaktadır. İkinci bir sınıflandırma siyasi açıdan yapılabilir: hem komünist eğilimli ülkeler hem de liberal ekonomiyi benimsemiş ülkeler vardır. Ağır basan kültürler (Malezya dünyası, Çin dün-yası) ya da dinler (Budizm, İslâmiyet, Katoliklik) bölgedeki diğer farklılık öğeleridir. Fakat bunlardan en belirgin olanı, her biri kendi kültürel ve fiziksel kimliğine sahip olan iki coğrafi bölüme ayrılmasıdır: Adasal ve yarımadasal Güneydoğu Asya (Endonez-ya, Malezya, Filipinler, Singapur, Brunei) ve Karasal Güneydoğu Asya (Myanmar, Tayland ve Hindiçin -Laos, Kamboçya ve Vietnam).

İçerik

o Musonlar Asyası o Koloniyalizmin Avrupalı İzleri o Yeşil Devrim o Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) o Vietnam, Endonezya, Malezya, Filipinler, Tayland o Laos, Kamboçya, Myanmar, Brunei, Singapur

Öğretim Yöntemleri

Sunuş yolu ile öğretim, düz anlatım, soru-cevap

Kaynaklar

Timor, A. (2002). Güneydoğu Asya, İstanbul: Çantay Kitabevi. de Blıj, H. (1977). Human Geography: Culture, Society and Space, New York. de Blıj, H. (1996). Human Geography: Culture, Society and Space, New York. de Blıj, H. ve A.B.Murphy, (1999). Human Geography: Culture, Society and Space, New York. de Blıj, H. ve P.O.Muller (1997). Geography: Regions and Concepts, New York. Bradshaw, M. (2000). World Gegional Geography ? The New Golbal Order, New York. Salter,C.L., J.J.Hobbs, J.H.Wheeler ve J.T.Kostbade, (1998). Essentials of World Regional Geography, Washington DC. English, P.W. (1984). World Regional Geography ?A Question of Place, New York. Fellmann, J.D., A.Getis ve J.Getis, (1999). Human Geography ?Landscapes of Human Activities, New York. Tümertekin, E. ve N.Özgüç, (2009). Beşeri Coğrafya ?İnsan.Kültür.Mekan, İstanbul: Çantay Kitabevi. Tümertekin, E. ve N.Özgüç, (2009). Ekonomik Coğrafya -Küreselleşme ve Kalkınma, İstanbul: Çantay Kitabevi. Özgüç, N. (2007). Turizm Coğrafyası ?Özellikler ve Bölgeler, İstanbul: Çantay Kitabevi. Oral, Z. (2000). Uzak Doğu?m, İstanbul: Doğan Kitapçılık.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024