TÜRKİYE'NİN BİYOCOĞRAFYASI: COĞRAFİ FAKTÖRLER

İzlence Formu

Ders Adı TÜRKİYE'NİN BİYOCOĞRAFYASI: COĞRAFİ FAKTÖRLER Kod CGRF3096
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. MERAL AVCI
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bulunduğu kuşakta olağanüstü zengin florası ve yüksek endemizm oranı ile dikkat çeken Türkiye'nin bu zenginliğinin nedenleri, hangi faktörlerin bu çeşitliliği ve dağılışı şekillendirdiği; Türkiye'de mekansal faktörlerin bitki topluluklarının ve fauna gruplarının dağılışındaki katkıları; Geçmişten bugüne gelene kadar Türkiye'nin biyocoğrafyasında ortaya çıkan değişimler ve kanıtları; İnsan ve flora arasında ya da insan ve fauna grupları arasındaki ilişkilere bakış ve bu ilişkilerin Türkiye'nin biyocoğrafyası üzerindeki etkilerinin öğrenciler tarafından algılanması.

İçerik

Türkiye'nin coğrafi konumu ve biyolojik çeşitliliği. Dağılış faktörleri (iklim, toprak özellikleri, jeomorfolojik özelliklerin bitki ve hayvanların dağılışına etkileri). Türkiye'nin biyocoğrafyası: Beşeri faktörler (Nüfus artışı, şehirleşme, tarımsal faaliyetler, aşırı otlatma, yakıt eldesi, orman ürünleri ticareti, bitki ve hayvan toplayıcılığı, turizm ve diğer faktörler). Arkeolojik kazılardan elde edilen floral ve faunal kalıntılar ve güncel dağılışla ilişkileri. Anadolu'da tarımın orijini ve Türkiye florası ile ilişkileri. Türkiye'nin flora bölgeleri ve Anadolu diyagonali. Türkiye'de endemikler, relikler. Türkiye'nin paleobiyocoğrafyası ve ilgili kanıtlar.

Öğretim Yöntemleri

Öğrencinin konularla ilgili kaynakları taraması, belirlenen konularla ilgili sınıfta tartışmalar, yakın çevrede gerçekleştirilecek arazi çalışmaları

Kaynaklar

AVCI M. 2014. "Türkiye'nin Bitki Çeşitliliği ve Coğrafi Açıdan Değerlendirmesi", Türkiyenin Doğal-Egzotik Ağaç ve Çalıları I , Akkemik Ü., Ed., Orman Genel Müdürlüğü Yayını, Ankara, ss. 28-53. AVCI M. 2014. "Jeoloji", Resimli Türkiye Florası Cilt I , Güner A., Ekim T., Ed., Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, İstanbul, ss.29-47. AVCI M. 2014. "Paleocoğrafya", Resimli Türkiye Florası Cilt I, Güner A., Ekim T., Ed., Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, İstanbul, ss.49-75. AVCI M., AVCI S. 2014. "İklim", Resimli Türkiye Florası Cilt 1, Güner A., Ekim T, Ed., İş Bankası Kültür Yayınları, İstanbul, ss.105-115. AVCI M.,AVCI S. 2014. "Yer Şekilleri", Resimli Türkiye Florası Cilt 1, Güner A., Ekim T., Ed., İş Bankası Kültür Yayınları, İstanbul, ss.17-27. ATALAY, İ. 1992. The Paleogeography of the Near East (from Late Pleistocene to Early Holocene) and Human Impact, İzmir. ATALAY, İ. 1994. Türkiye Vejetasyon Coğrafyası, İzmir. ATALAY, İ. 2002. Türkiyenin Ekolojik Bölgeleri, Ankara. AVCI, M. 2008. Kentsel biyoçeşitlilik açısından bir değerlendirme: İstanbul örneği, Kentsel Ekoloji ve Yaşanabilir Kent Sempozyumu 6-8 Kasım 2008, İzmir, Bildiriler: 81-105. AVCI, M. 2004. İç Anadolu Bölgesi Ormanlarının Son Sığınakları: Karacadağ ve Karadağ Volkanlarının Bitki Örtüsü, Çantay, İstanbul. AVCI, M. 2005. Çeşitlilik ve endemizm açısından Türkiye'nin bitki örtüsü, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Coğrafya Dergisi, Sayı 13: 27-55, İstanbul. AVCI, M. 2004. Türkiye bitkilerinin isimlendirilmesinde coğrafi özelliklerin etkisi, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Coğrafya Dergisi, Sayı 12: 31-45, İstanbul. AVCI, M. (1996). The floristic regions of Turkey and a geographical approach for Anatolian Diagonal,Review of the Department of Geography University of İstanbul 3: 59-91. DEMİRSOY, A. 1996. Genel ve Türkiye Zoocoğrafyası, Ankara.EKİM, T. 2009. Türkiye'nin Nadir Endemikleri, Türkiye İş Bankası Kültür yayınları, İstanbul. EKİM, T., KOYUNCU, M., VURAL, M., DUMAN, H., AYTAÇ, Z. & ADIGÜZEL, N. 2000. Türkiye Bitkileri Kırmızı Kitabı, Türkiye Tabiatını Koruma Derneği ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi yayını, Ankara. GÜNAL, N. 1997. Türkiye'de Başlıca Ağaç Türlerinin Coğrafi Yayılışları, Ekolojik ve Floristik Özellikleri, Çantay, İstanbul. -2007. 12 000 Yıl Önce Uygarlığın Anadolu'dan Avrupa'ya Yolculuğunun Başlangıcı Neolitik Dönem (Ed. Nezih Başgelen), Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık, İstanbul. Budak, A. ve Göçmen B. 2008. Herpetoloji. Ege Üniversitesi yayınları,İzmir. Ders konuları ile ilgili coğrafya dergilerinde yayınlanmış olan tüm makaleler.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024