TOPRAK COĞRAFYASI

İzlence Formu

Ders Adı TOPRAK COĞRAFYASI Kod CGRF3125
Kredi 2 AKTS 3
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. MERAL AVCI
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Dersin amacı, yeryüzünde yayılış gösteren belli başlı toprak gruplarının sınıflandırılmaları, yayılış alanları ve nedenleri hakkında bilgiler vermektir. Toprak erozyonu ve dağılışı, toprak kirliliği ve Türkiye topraklarının ana çizgilerinin ortaya konulması da dersin amaçları arasındadır.

İçerik

Toprakların sınıflandırılması ve tarihçesi. Eski sınıflandırma sistemine göre topraklar ve yayılış alanları (zonal, intrazonal, and azonal topraklar). 7. Toprak taksonomisi, genel özellikler, büyük toprak grupları ve yayılış alanları. Toprak üzerinde beşeri etkiler. Tuzlanma. Toprak yapısındaki bozulmalar. Toprak erozyonu ve dağılış. Toprak kirliliği ve önemi. Toprak koruma. Türkiye topraklarının genel özellikleri ve yayılış alanları.

Öğretim Yöntemleri

Öğrencinin konularla ilgili kaynakları taraması, Belirlenen konularla ilgili sınıfta tartışmalar, Yakın çevrede gerçekleştirilecek arazi çalışmaları. Belirlenen konularda araştırma gerektiren dönem ödevinin hazırlanması ve paylaşımı.

Kaynaklar

ATALAY, İ. 2006, Toprak Oluşumu, Sınıflandırılması ve Coğrafyası, Çevre ve Orman Bakanlığı yayını, Meta Basım Matbaacılık, İzmir. DİZDAR, M.Y., 2003, Türkiye'nin Toprak Kaynakları, Ankara. FITZPATRICK, E.A.1997. An Introduction to Soil Science, Longman Singapore. KANTARCI, D., 1987, Toprak İlmi, İstanbul Üniversitesi yayını, İstanbul. MATER, B., 2004, Toprak Coğrafyası, Çantay Kitabevi, İstanbul. SCHOENEBERGER, P.J., WYSOCKI, D.A., BENHAM, E.C. & BRODERSON, W.D. (editors), 2002. Field book for describing and sampling soils,(Version 2.0) Natural Resources Conservation Service, National Soil Survey Center, Lincoln, NE. ZACHAR, D. 1982. Soil Erosion, Elsevier, Czechoslovakia

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024