RİTÜEL VE SEMBOL

İzlence Formu

Ders Adı RİTÜEL VE SEMBOL Kod ANTR4133
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi RABİA EBRAR AKINCI
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Bu dersin amacı rituel olgusunu ve ritüellerde yer alan sembolleri antropolojik bakış açısıyla irdelemek ve bu konudaki temel kuramları incelemektir. Ritüelin farklı toplumlarda ve farklı bağlamlarda uygulanma ve sergilenme biçimlerinin, temsil ettiği anlamlar, toplumsal yapı ile ilişkisi, kutsallık anlayışları çerçevesinde, örneklerle ve kuramlar ışığında analiz edilmesi hedeflenmektedir.

İçerik

Bu ders, doğaüstü alana ilişkin imgelemin farklı kültürlerde sembolik olarak ifade edilme biçimlerini konu alır. Ritüeller pek çok farklı işlevi yerine getiren çok boyutlu ve sembolik anlamlar taşıyan tekrarlı davranışlardır ve toplumsaldırlar. Bu ders kapsamında, ritüel, farklı kültürlerden örneklerle ve farklı kuramcıların bakış açısıyla, irdelenecektir.

Öğretim Yöntemleri

Uzaktan Öğretim

Kaynaklar

1) Brown Dee. 2012. “Hayaletlerin Dansı”, “Yaralı Diz” Kalbimi vatanıma Gömün. Çev. Celal Üster vd.İstanbul: e yayınları. s409-39 2) Douglas, M. 2007. Saflık ve Tehlike. Kirlilik ve Tabu Kavramlarının Bir Çözümlemesi. Çev. Emine Ayhan. İstanbul: Metis Y. 3) Durkeim, E. 2005. Dini Hayatın İlkel Biçimleri, Çev. Yrd. Doç. Dr. Fuat Aydın. İstanbul: Ataç Yayınları. 1. Bölüm. 4) Eliade, Mircea. Şamanizm. Ankara: İmge Kitabevi Yayınları 5) Geertz, Clifford. 2010. Kültürlerin Yorumlanması. Çev: Hakan Gür. Ankara: Dost Kitabevi. 6) Harris, Marvin. 1995. İnekler, Domuzlar, Savaşlar ve Cadılar: Kültür Bilmeceleri. Çev. Fatih Gümüş. Ankara: İmge Kitabevi. 7) Morris, Brian. 2004. “Din: Anlam ve İşlev” Din Üzerine Antropolojik Düşünceler. Ankara: İmge Yayınları.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024