Ders Adı | BALIKÇILIK BİYOLOJİSİ | Kod | BYLJ4173 |
Kredi | 4 | AKTS | 6 |
Z/S | Zorunlu | Teorik Saat | 3 |
Uygulama Saat | 0 | Lab Saat | 2 |
Ders Dili | Türkçe | Dersi Veren | Dr. Ögr. Üyesi CEM DALYAN |
Dersin Veriliş Türü | |||
Önemli bir besin kaynağı olan balık stoklarının verimli kullanılabilmesi için balıkçılık biyolojisi konusunda bilinmesi gerekenlerin öğretilebilmesi.
Balıkçılık, balıkçılık biyolojisi tanımı, önemi ve evrimleri. Dünya balıkçılık üretimi. Populasyon, stok tanımları. Populasyonların ayırt edilmesi. Balıklarda yaş, yaş saptama yöntemleri. Beslenme, büyüme, boy, ağırlık, yaş-boy-ağırlık ilişkilerinin değerlendirilmesi. Balıklarda ölüm, doğal ölüm, balıkçılık nedeniyle ölüm, toplam ölüm ve değerlendirilmesi. Balıklarda üreme, gonad olgunlaşma evreleri, gonadların ve vücut ağırlık ölçüleri ile gonadosomatik ilişki değerlendirmesi, fekondite.
Öğrenci katılımlı konu anlatımı ve laboratuvar
Handbook of Fish Biology and Fisheries. Hart, J.B. and Reynolds H.2002. Blackwell Publishing, Volume 1, p. 413 Handbook of Fish Biology and Fisheries. Hart, J.B. and Reynolds H.2002. Blackwell Publishing, Volume 2, p. 410 Introduction to Tropical Fish Stock Assessment. Part 1. Manual. Sparre, P., S. C. Venema, 1992. FAO Fisheries Technical Paper. No. 306.1 Rev. 1. Rome, FAO. 376p