KÜLTÜREL MİRAS VE TURİZM, ÖNLİSANS PROGRAMI, (AÇIKÖĞRETİM)

Genel Bilgi

Açıldığı Yıl 2014-2015 Düzey Önlisans
ISCED Kodu 812 Öğretim Türü Açık Öğretim
Eğitim Dili Türkçe Kontenjan Ort 505
Yabancı Dil İngilizce
Mesleki Eğitim
Kabul Koşulları YKS SINAVINDAN YETERLİ PUAN ALMAK, YÖS SINAVINDAN YETERLİ PUAN ALMAK, SINAVSIZ İKİNCİ ÜNİVERSİTE, YATAY GEÇİŞ: Diğer yükseköğretim kurumlarından Üniversitenin aynı düzeydeki eşdeğer diploma programlarına veya Üniversitenin aynı düzeydeki eşdeğer diploma programları arasında yapılacak yatay geçişler, Yükseköğretim Kurulunca çıkarılan 24.04.2010 tarihli ve 27561 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre yapılır. Dikey Geçişler: Meslek yüksekokulları ile açıköğretim ön lisans programlarından mezun olanların, bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına dikey geçişleri, 19.02.2002 tarihli ve 24676 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre yapılır. Yurtdışından veya Yabancı Uyruklu Öğrenci Kabulü: Yabancı Uyruklu Öğrenci Kabülü Yükseköğretim Genel Kurulu'nun 21.01.2010 tarihli toplantısında alınan Yurtdışından Öğrenci Kabulü Esaslarına İlişkin Kararı'na dayanılarak hazırlanan İstanbul Üniversitesi Yurtdışından veya Yabancı Uyruklu Öğrenci Kabulü Yönergesi'ne göre yapılmaktadır. İkinci Üniversite kapsamında farklı Üniversitelerde okuyan öğrenciler yatay geçiş yapamazlar.
Önceki Öğrenmenin Tanınması

Türkiyedeki ve yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarından İstanbul Üniversitesine yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler için Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik ve Üniversitemiz Senatosunun belirlediği esas ve şartlar uygulanır.

Meslek Yüksekokullarından mezun olanların, bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına dikey geçişleri için Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkındaki Yönetmelik hükümleri uygulanır.

Özel Koşullar Bu programda dersler internete dayalı uzaktan eğitim sistemiyle yürütülecektir. Programa alınan öğrencilerin internete erişimli bir kişisel bilgisayarı kullanma olanağına sahip olmaları gerekmektedir. Bu programa alınan öğrencilerden her öğretim yılında Üniversite tarafından belirlenecek miktarda kitap, yazılım, CD-Rom, sınav hizmetleri ve İnternet Erişim Paketi ücreti alınır. Bu Programın güz ve bahar yarıyılına ait derslerin sınavları Üniversite kampüsünde yapılacaktır.
İş Birliği Fakülte Diploma Programları ile işbirliği içinde, çift anadal, yandal ve ortak diploma vb. imkanları bulunmaktadır.
İş Birliği Olan Yok
Program Başkanı Prof. Dr. MESUT DOĞAN

Vizyon

Programımızın vizyonu ,kültür turizmi konusunda e-kitaplar, sunumlar ,ders anlatımlarını içeren videolar üretmek; Programımızın e-kitaplarını uluslararası düzeye çıkararak Türkiye'yi kültür turizminde tanıtmak; Derslerin sunumlarını animasyon ve interaktif haritalarla zenginleştirmek; Video ders anlatımlarını belgeseller ve kültür alanında çekilen videolarla zenginleştirmek; Kültürel mirasın korunması için yönetim planları üretmek ve bunları tanıtmak; Türkiye'nin kültürel mirasını bütün uygarlıklara göre öğretmek ve bu zenginliği ortaya koymak; Kültürel yapıların ait olduğu uygarlıkları mimari özelliklerine göre öğretmek; Programda üretilen bilgilerin tanıtımı ve uygulamasını yapabilecek bireyler yetiştirmek; Kültürel mirası korunması için yerel yönetimlerde görev alabilecek bireyler yetiştirmek; Kültürel mirasın korunması konusunda sivil toplum kuruluşu kurulması konusunda öncülük, yöneticilik yapabilecek, mevcut kurumlarda çalışabilecek bireyler yetiştirmek; Kültürel Mirasın korunması konusunda mevcut kanun, yönetmelik gibi hukuki mevzuatı eleştirebilecek, uygulanabilir öneriler getirebilecek bireyler yetiştirmek; Kültürel Mirasın Korunması konusunda çalıştaylara katılarak bilgilerini aktaracak bireyler yetiştirmek, Kültürel miras konusunda sempozyumlara bildiri ve posterle katılabilecek bireyler yetiştirmek; Programımız arkeoloji, sanat tarihi, coğrafya ,antropoloji konularında uzman öğretim üyesi kadrosuyla bu konuda Türkiye 'de önde olmak; Öğrencileri Turizmin kültürel miras üzerine etkilerini anlayabilen bilgiyle donatmak; Turizmi kültürel mirası korumak için bir finans kaynağı olarak kullanmayı öğretmektir.

Misyon

Programın misyonu, taşınabilir ve taşınamaz kültür varlıklarının gelecek nesillere aktarılacak miras olarak korunması ilk hedefinden hareketle, bunların bilgi açısından öğrenilmesi ve korunmasında turizmden faydalanmak adına bu eğitimi almak isteyenlere üniversite eğitimi vermektir. Turizm sektöründe çalışmak isteyenler yanında arkeoloji, sanat tarihi ,antropoloji ,tarihsel coğrafya, mimari, müzeler el sanatları konularında kültür düzeylerini artırmak isteyenlere bu hedeflerine ulaşmak için bilgi kaynağı sağlayacaktır. Kültür turizminin gelişmeye başladığı ülkemizde turizme katılanlan kültür turistlerine merak ettikleri soruların cevaplarını bulma olanağı sağlamaktır. Coğrafya, arkeoloji, sanat tarihi, antropoloji bilimleri arasında disiplinler arası işbirliği sağlayarak kültür turizmi konusunda bilgiler üretmek ve bu bilgileri uygulayacak turizm elemanları yetiştirmektir.

Kabul Koşulları

YKS SINAVINDAN YETERLİ PUAN ALMAK, YÖS SINAVINDAN YETERLİ PUAN ALMAK, SINAVSIZ İKİNCİ ÜNİVERSİTE, YATAY GEÇİŞ: Diğer yükseköğretim kurumlarından Üniversitenin aynı düzeydeki eşdeğer diploma programlarına veya Üniversitenin aynı düzeydeki eşdeğer diploma programları arasında yapılacak yatay geçişler, Yükseköğretim Kurulunca çıkarılan 24.04.2010 tarihli ve 27561 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre yapılır. Dikey Geçişler: Meslek yüksekokulları ile açıköğretim ön lisans programlarından mezun olanların, bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına dikey geçişleri, 19.02.2002 tarihli ve 24676 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre yapılır. Yurtdışından veya Yabancı Uyruklu Öğrenci Kabulü: Yabancı Uyruklu Öğrenci Kabülü Yükseköğretim Genel Kurulu'nun 21.01.2010 tarihli toplantısında alınan Yurtdışından Öğrenci Kabulü Esaslarına İlişkin Kararı'na dayanılarak hazırlanan İstanbul Üniversitesi Yurtdışından veya Yabancı Uyruklu Öğrenci Kabulü Yönergesi'ne göre yapılmaktadır. İkinci Üniversite kapsamında farklı Üniversitelerde okuyan öğrenciler yatay geçiş yapamazlar.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024