COĞRAFYA, LİSANS PROGRAMI, (AÇIKÖĞRETİM)

Genel Bilgi

Açıldığı Yıl 2011-2012 Düzey Lisans
ISCED Kodu 4-44 (Fiziki Bilimler)/443(Yer bilimi) Öğretim Türü Açık Öğretim
Eğitim Dili Türkçe Kontenjan Ort 1310
Yabancı Dil İngilizce
Mesleki Eğitim
Kabul Koşulları YKS SINAVINDAN YETERLİ PUAN ALMAK, YÖS SINAVINDAN YETERLİ PUAN ALMAK, SINAVSIZ İKİNCİ ÜNİVERSİTE, Yatay Geçişler: Diğer yükseköğretim kurumlarından Üniversitenin aynı düzeydeki eşdeğer diploma programlarına veya Üniversitenin aynı düzeydeki eşdeğer diploma programları arasında yapılacak yatay geçişler, Yükseköğretim Kurulunca çıkarılan 24.04.2010 tarihli ve 27561 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre yapılır. Dikey Geçişler: Meslek yüksekokulları ile açıköğretim ön lisans programlarından mezun olanların, bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına dikey geçişleri, 19.02.2002 tarihli ve 24676 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre yapılır. Yurtdışından veya Yabancı Uyruklu Öğrenci Kabulü: Yabancı Uyruklu Öğrenci Kabülü Yükseköğretim Genel Kurulu'nun 21.01.2010 tarihli toplantısında alınan Yurtdışından Öğrenci Kabulü Esaslarına İlişkin Kararı'na dayanılarak hazırlanan İstanbul Üniversitesi Yurtdışından veya Yabancı Uyruklu Öğrenci Kabulü Yönergesi'ne göre yapılmaktadır. İkinci Üniversite kapsamında farklı Üniversitelerde okuyan öğrenciler yatay geçiş yapamazlar.
Önceki Öğrenmenin Tanınması

Türkiyedeki ve yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarından İstanbul Üniversitesine yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler için Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik ve Üniversitemiz Senatosunun belirlediği esas ve şartlar uygulanır.

Meslek Yüksekokullarından mezun olanların, bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına dikey geçişleri için Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkındaki Yönetmelik hükümleri uygulanır.

Özel Koşullar Bu programda dersler internete dayalı uzaktan eğitim sistemiyle yürütülecektir. Programa alınan öğrencilerin internete erişimli bir kişisel bilgisayarı kullanma olanağına sahip olmaları gerekmektedir. Bu programa alınan öğrencilerden her öğretim yılında Üniversite tarafından belirlenecek miktarda kitap, yazılım, CD-Rom, sınav hizmetleri ve İnternet Erişim Paketi ücreti alınır. Bu Programın güz ve bahar yarıyılına ait derslerin sınavları Üniversite kampüsünde yapılacaktır.
İş Birliği Fakülte Diploma Programları ile işbirliği içinde, çift anadal, yandal ve ortak diploma vb. imkanları bulunmaktadır.
İş Birliği Olan Yok
Program Başkanı Prof. Dr. BARBAROS GÖNENÇGİL

Vizyon

Bakış açısı ile bizcesi diyebileceğimiz eğitim materyalleri üretmek, bunları Türkçe ve yabancı dillerde tüm dünyada coğrafya eğitimi almak isteyenlerin hizmetine sunmak ve bu doğrultuda Coğrafya bilgisinin yaygınlaşması ve elde edilebilirliğinin sağlanması ve kolaylaştırılması için İnternet, WEB, görsel teknolojiler, Uydu, IP ve mobil TV’lerin uyarlanması ve geliştirilmesini sağlamak ve bunları kurmak. Her türlü Coğrafi analizin ve değerlendirmenin yapılabileceği laboratuvarlar kurmak. Yüksek çözünürlüklü görüntüler elde edebilecek, ayrıntılı atmosferik veriler üretebilecek, iletişim ve haberleşme sağlayabilecek özelliklerde uydu geliştirmek ve uzayda yerini almasını sağlamak. Doğal afetleri anında ve yerinde değerlendirebilmek için hava fotoğrafı alabilecek ve LİDAR teknolojisine sahip hava aracına sahip olmak. Küresel çevre yıkımlarının önüne geçmek için küresel kabul görecek politikalar üretmek, bunları tanıtmak ve yaygınlaşmasını sağlamak. Değişen siyasi dünyada dünya barışı ve Türkiye için jeopolitik kuramlar üretmek bunları yaymak ve kabul görmelerini sağlamak. Devlet yöneticileri için siyaset ve teknoloji üretmek bunları hayata geçirmek. Üretilen bilgilerin tanıtılması, yaygınlaştırılması ve kabul görebilirliğinin arttırılması için her sahada sivil toplum kuruluşları kurup bunları yönetecek, dünyanın her tarafında görev yapabilecek dil bilen dünya vatandaşları yetiştirmek. Üretilen bilgilerin tanıtılması, yaygınlaştırılması ve kabul görebilirliğinin arttırılması ve hayata geçirilmesi için politika, iletişim, iş dünyası, eğitim gibi sektörlerde görev alacak bireyleri yetiştirmek. Güncel sorunlar öncelikli olmak üzere bilimsel çalıştaylar, konferanslar, sempozyumlar, kongreler düzenlemek, bilimsel faaliyetleri duyurmak için bilimsel ve popüler yayınları hayata geçirmek coğrafya ve toplum için bilgi üretmek.

Misyon

Sürekli gelişen ve inovasyona açık, proaktif, çağın varoluşsal, kültürel, ahlaki sorunlarını farklı bir açıdan ele alarak bu sorunlar karşısında Coğrafi bir bakış açısı ile çözümler üretebilmek adına zaman ve mekân sınırlaması olmaksızın, Coğrafya eğitimi almak isteyen bireylere üniversite kapısını açmak ve bu eğitimi en üst düzeyde teknoloji kullanarak yerine getirmektir. Lisans düzeyinde bir diploma kazandırmanın da ötesinde ikinci üniversite okumak isteyenlere, kültürel ve entelektüel seviyelerini ve bilinçlerini ilerletmek isteyenlere, dünyayı her yönüyle tanıyan ve bilen sürdürülebilir çevre algısına sahip dünya vatandaşı olmak isteyenlere bu hedeflerine ulaşmak için coğrafya eğitimi imkânı sağlamaktır. Ayrıca bilimsel birikimi disiplinler arası işbirliği çerçevesinde ele alıp eleştirel bir tutumla değerlendiren, elde edilen sonuçları Coğrafi bir bakış açısıyla yorumlayıp toplumla paylaşan ve dünya sorunları karşısında duyarlı ve bilinçli, temel coğrafya bilgisine sahip; doğal ve beşeri çevreyle ilgili verilerin üretilmesini, bu verilerin coğrafi bilgi teknolojileri ile işlenmesini, değerlendirilmesini ve yönetilmesini bilen bireylerin yetiştirilmesi de üstlendiğimiz bir diğer misyonumuzdur.

Kabul Koşulları

YKS SINAVINDAN YETERLİ PUAN ALMAK, YÖS SINAVINDAN YETERLİ PUAN ALMAK, SINAVSIZ İKİNCİ ÜNİVERSİTE, Yatay Geçişler: Diğer yükseköğretim kurumlarından Üniversitenin aynı düzeydeki eşdeğer diploma programlarına veya Üniversitenin aynı düzeydeki eşdeğer diploma programları arasında yapılacak yatay geçişler, Yükseköğretim Kurulunca çıkarılan 24.04.2010 tarihli ve 27561 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre yapılır. Dikey Geçişler: Meslek yüksekokulları ile açıköğretim ön lisans programlarından mezun olanların, bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına dikey geçişleri, 19.02.2002 tarihli ve 24676 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre yapılır. Yurtdışından veya Yabancı Uyruklu Öğrenci Kabulü: Yabancı Uyruklu Öğrenci Kabülü Yükseköğretim Genel Kurulu'nun 21.01.2010 tarihli toplantısında alınan Yurtdışından Öğrenci Kabulü Esaslarına İlişkin Kararı'na dayanılarak hazırlanan İstanbul Üniversitesi Yurtdışından veya Yabancı Uyruklu Öğrenci Kabulü Yönergesi'ne göre yapılmaktadır. İkinci Üniversite kapsamında farklı Üniversitelerde okuyan öğrenciler yatay geçiş yapamazlar.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024