BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ, DOKTORA PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM)

Bilgi

BİLGİ: Mezunlarımız bilgi kaynaklarını sağlama, sınıflandırılma, dizinleme, depolama, koruma ve bunlara düzenli, sistematik ve bilimsel bir biçimde en hızlı erişimi sağlayacak bilgiye sahip olurlar. Bilgi kaynakları ile bunların kullanımı ve kullanıcıları arasında en etkin ilişkiyi kurabilmek için, bilgi yönetiminin temellerini öğrenirler. Bu bağlamda mezunlarımız alanıyla ilgili; -güncel ders kitapları, uygulama araç gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen ileri düzeydeki kuram ve uygulama bilgilerine, - temel kavram ve kuramları özümseme, tartışma ve bu bilgileri alanında uygulayacak veya sorgulayacak düzeyde bilgiye, - yazılmış kaynaklar ve alanını destekleyen diğer kaynakları değerlendirebilecek kuramsal bilgilere sahip olur.

Beceri

Beceri: Yeni gelişen bu alan, öğrencilere kütüphane ve enformasyon bilimi, arşiv bilimi ve yönetim bilimi bakış açılarıyla öğretilir ve öğretimde yararlandıkları modern enformasyon teknolojileri sayesinde mezunlarımız; -alanıyla ilgili ürettiği ve elde ettiği verileri raporlama, sunma ve uygulama becerisine, -değişen çevrenin alanıyla ilgili bağlantısını kurma ve geliştirme becerisine/refleksine, -alanıyla ilgili edindiği bilgi ve sahip olduğu yetenekleri kullanarak, sorunları saptayabilme ve gerekçelendirilebilir çözümler önerebilme becerisine sahip olur. TUTUM: Bilgi çağında bilginin yaşamsal ve stratejik öneminin bilincinde olurlar ve bu bilinci yaygınlaştırma ve gittikçe artan ve çeşitlenen bilgi kaynaklarının etkin ve verimli yönetimine ilişkin hizmetleri düzenli, sistemli ve bilimsel bir şekilde gerçekleştirme ve sürdürme tutumu kazanan mezunlarımız; -Alanıyla ilgili karşılaşılan ve öngörülmeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir. -Alanıyla ilgili her türlü olasılığı göz önünde bulundurarak uygun iletişimi sağlayacak bireysel girişimlerde bulunabilir. -Öğrenme gereksinimlerini belirleyebilir ve bu gereksinimleri karşılayabilir. -Alanında sahip olduğu bilgi ve deneyimlerini alanla ilgili yetkin kişilerle paylaşabilir, karşıt görüşlerini savunabilir. -Sosyal veri analizi yapabilir ve veri türüne bağlı uygun analiz yöntem ve tekniklerini seçip yürütebilir. -Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite ve kültürel değerler ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olur.

Yetkinlik

Program yeterliliklerinde; bilgi düzeyine ilişkin maddeler söz konusu programın müfredatı göz önünde bulundurularak özel olarak belirlenmiş, beceriler ile tutum ve davranışlara ilişkin maddeler ise Ulusal Yeterlilikler Çerçevesi'nde yer alan maddelere paralel bir şekilde belirlenmiştir.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024