TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ, LİSANS PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM)

Bilgi

1- Dil bilincinin olması ve Türk dilini çağdaş dilbilim kuramları çerçevesinde açıklayabilmek. 2- Metin türü farkındalığını edindirmek ve her iletişim bağlamına uygun dil yapılarını tanımak. 3- Türk dilinin kurallarını ve geçirdiği evreleri tanımak ve Türkçenin güncel sorunlarının ayırımına varmak. 4- Anlama tekniklerini (okuma, dinleme) bilme ve öğretebilme bilgi ve becerisine sahip olmak. 5- Anlatma tekniklerini (konuşma, yazma) bilme ve öğretebilme bilgi ve becerisine sahip olmak.

Beceri

1- Türkçenin ses/şekil özelliklerini bilmek, Türkçedeki sözcük gruplarını ve cümle türlerini tanıyabilmek. 2- Türkçenin ses/şekil özelliklerini bilmek, Türkçedeki sözcük gruplarını ve cümle türlerini sınıflandırabilmek. 3- Edebiyatbiliminin gerektirdiği temel kuramlara ve bilgilere sahip olmak ve edebiyat metinlerini eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirebilmek. 4- Türk edebiyatının geçirdiği evreleri tarihsel bir bakış açısıyla bilmek. 5- Çocuklar için üretilmiş edebiyat metinleri arasında nitelik ayrımı yapabilmek ve bu ürünlerden Türkçe öğretiminde yararlanabilmek. 6- Türkçe ve Türkçe öğretimi ile ilgili bilimsel, kuramsal ve uygulama çalışmalarını takip edebilme ve alanla ilgili araştırma yapabilecek bilgi ve beceriye sahip olmak. 7- Duygu ve düşüncelerini Türkçenin kurallarına uygun olarak doğru ve etkili biçimde sözlü ve yazılı olarak aktarabilmek. 8- Bilgisayar, bilgisayar yazılımı ve interneti öğretmenlik mesleğinin gerektirdiği ölçüde ve Türkçe öğretiminin gerektirdiği kapsamda kullanabilmek.

Yetkinlik

1- Güzel yazı yazabilme yöntem ve tekniklerini bilmek ve uygulayabilmek. 2- Türkçe eğitimi ile ilgili yabancı dilde yazılmış kaynakları izleyebilmek ve tartışma düzeyinde en az bir yabancı dil bilgisine sahip olmak. 3- Dünya edebiyatında öne çıkmış seçkin yapıtların farkına varmak ve bunları çağdaş bir anlayışla çözümleyebilmek. 4- Toplumun güncel sorunlarını belirleyebilmek ve çözüm üretici özellikler taşımak. 5- Türkçe öğretiminin kuramsal ve uygulamasına ilişkin yöntem ve teknikleri bilmek ve uygulayabilmek. 6- Türkçe ders kitaplarını çok açılı ve eleştirel bir anlayışla irdeleyebilmek. 7- Türkçe öğretimini öğretmenlik mesleğinin gerektirdiği bilgi, beceri, yöntem ve teknikler çerçevesinde gerçekleştirebilmek.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024