REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK, LİSANS PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM)

Bilgi

1. Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık alanı ile ilgili bilimsel kuram, yaklaşım ve yöntemleri bilir. 2. Bireylerin gelişimsel özellikleri, sosyal ve psikolojik ihtiyaçları, uyum ve davranış problemleri, öğrenme özellikleri ve güçlüklerinin bilgisine sahiptir. 3. Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgiler doğrultusunda, eğitim, müşavirlik ve psikolojik destek programları oluşturma, materyal hazırlama bilgisine sahiptir. 4. Eğitim, sağlık, danışmanlık kurumlarında verilen psikolojik yardım ve rehberlik hizmetlerinin planlanması, işleyişi ve değerlendirmesi sürecinin bilgisine sahiptir. 5. Alanı ile ilgili bilimsel yaklaşım ve yöntemleri bilir. 6. Öğrencilerin gelişimsel özellikleri, davranış yönetimi, öğrenme biçimleri ve güçlüklerinin bilgisine sahiptir. 7. Edindiği bilgiler doğrultusunda stratejiler geliştirme, eğitim programları oluşturma, materyal hazırlama bilgisine sahiptir.

Beceri

8. Alanıyla ilgili ileri düzeyde bilgi kaynaklarını kullanır. 9. Alanıyla ilgili sorunları tanımlar, analiz eder, kanıtlara ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirir. 10. Bireylerin gelişimsel, eğitimsel, sosyal ve mesleki ihtiyaçlarına, ilgi ve yönelimlerine yönelik eğitim, rehberlik ve psikolojik müdahale programları ve materyalleri geliştirir. 11. Öğrencilerin gelişimsel ve eğitimsel ihtiyaçlarına uygun öğretim yöntemi seçer, eğitim programı ve materyal geliştirir. 12. Öğrencilerinin kazanımlarını farklı ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak çok yönlü değerlendirir. 13. Bilgiye ulaşma yollarını etkin bir şekilde kullanır.

Yetkinlik

14. Uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır. 15. Edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. 16. Öğrenme gereksinimlerini belirler ve öğrenmesini yönlendirir. 17. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu bir tutum geliştirir. 18. Bilgiye ulaşma yollarını etkin bir şekilde kullanır. 19. Toplumun ve dünyanın gündemindeki olaylara/gelişmelere duyarlı olduğunu gösterir ve bu gelişmeleri izler. 20. Düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşır. 21. Toplumsal sorumluluk bilinciyle yaşadığı sosyal çevre için psiko-pedagojik yardım, destek ve bilgiye ihtiyaç duyan birey ve topluluklara yönelik proje ve etkinlikler planlar ve uygular. 22. Gelişimsel ve Önleyici rehberlik kapsamında tüm bireyler için güvenli kurumsal-eğitimsel ortamın oluşturulması ve sürdürülebilmesi amacıyla kişisel ve kurumsal bağlantılar kurar. 23. Toplumun ve dünyanın gündemindeki olaylara/gelişmelere duyarlı olduğunu gösterir ve bu gelişmeleri izler. 24. Dış görünüm, tutum, tavır ve davranışları ile topluma örnek olur. 25. Demokrasi, insan hakları, toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlere uygun davranır.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024