KARŞILAŞTIRMALI KAMU YÖNETİMİ

İzlence Formu

Ders Adı KARŞILAŞTIRMALI KAMU YÖNETİMİ Kod KAYO4317
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi MURAT ÖZLER
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Dersin amacı, örnek ülke incelemelerinden yola çıkarak, dünyada kamu yönetimi sistemlerini incelemek ve karşılaştırmaktır.

İçerik

Derste ilk olarak sosyal Bilimlerde karşılaştırma, karşılaştırmanın önemi üzerinde durulacaktır. Karşılaştırmalı Kamu Yönetiminin ne olduğu ve kamu yönetimi disiplini içindeki yeri tartışılacaktır. Devlet biçimleri ve hükümet sistemleri anlatıldıktan sonra dünyada hakim yönetim gelenekler üzerinde durulacaktır. Yönetim gelenekleri üzerinden örnek seçilmiş ülkelerin Kamu Yönetimi Yapıları ele alınacaktır. Bir ülke incelenirken genel olarak o ülkenin ; Tarihsel Gelişimi (Geçmişteki yönetim yapısı), Siyasi Yapısı( Yasama Gücü, Seçim Sistemi ve Siyasi Partiler), İdari Yapısı (Yürütme Gücü, Merkezi ve Yerinden Yönetim), Hukuki Yapısı ( Yargı Sistemi, Anayasa, Yüksek Yargı ve Mahkemeler) ele alınacaktır. Ayrıca incelenen ülkeler yönetsel açıdan Türkiye ile de karşılaştırılacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Konferans, ödev

Kaynaklar

1- Birgül Ayman Güler vd., Kamu Yönetimi Ülke İncelemeleri, İmge Kitabevi, 2013 2- Cahit Emre, Karşılaştırmalı Kamu Yönetimi, Siyasal Kitabevi, Ankara, 1997 3- B. Guy Peters, The Politics of Bureaucracy: An İntroduction to Comparative Public Administration, , Routhledge, New York, 2010. 4- Ali Farazmand (Ed.), Handbook of Comparative and Development Public Administration, CRC Press, New York, 2001. 5- Michael G. Roskin, Çağdaş Devlet Sistemleri, Adres Yayınları, Ankara, 2013. 6- Bilal Şinik, Avrupa’dan Karşılaştırmalı Yerel Yönetim Örnekleri, Türkmen Kitabevi, 2012 7- Önder Kutlu, Karşılaştırmalı Kamu Yönetimi, Çizgi Kitabevi, Konya, 2006. 8- Uğur Ömürgönülşen/ M.Kemal Öktem, Avrupa Birliği’ne Üyelik Sürecinde Türk Kamu Yönetimi, İmaj Yayınevi, 2007

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024