TÜRKİYE'NİN TOPLUMSAL YAPISI

İzlence Formu

Ders Adı TÜRKİYE'NİN TOPLUMSAL YAPISI Kod KAYO3134
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. MURAT ÖNDERMAN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Öğrencilerin toplumbilim ve ilişkili sosyal bilim disiplinlerinin yöntem, bilgi ve verilerinden de yararlanarak Türkiye'nin toplumsal yapısına ilişkin bilgileri kavramalarını ve ilişkili kavram ve terimleri çeşitli şekillerde kullanmak suretiyle kendi kelimeleriyle ifade etmelerini sağlamak.

İçerik

Türkiye'nin toplumsal yapısı dersinde, Türkiye'nin toplumsal yapısının toplum-bilim merkezli sosyal bilimsel bir disiplinler arası çerçevede ele alınması hedeflenir. Bu amaçla, Osmanlı döneminde toplumsal ve kültürel yapısının başlıca özellikleri, Türkiye Cumhuriyeti dönemindeki toplumsal yapı, Türkiye'de siyaset ve toplum ilişkileri ve toplumsal katmanlaşma, baskın kültürün öğeleri ve özellikleri alınır.

Öğretim Yöntemleri

Düz anlatım, tartışma, soru-cevap.

Kaynaklar

A) TEMEL METİNLER: 1) Murat Önderman, Türkiye'de Tekilci Kültür, Hukukilik ve Armağan Ekonomisi, Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, No: 25 (Ekim 2001). 2) Murat Önderman, Türkiye'de Devlet, Sosyal Kontrol ve Öznellik, Filiz Kitabevi, İstanbul, 2007. 3) Nur Vergin, Toplumsal Değişme ve Türkiye'de Aile, Din, Toplum ve Siyasal Sistem, Bağlam Yayınları, İstanbul içinde. 4) Emre Kongar, 21. Yüzyılda Türkiye: 2000'li Yıllarda Türkiye'nin Toplumsal Yapısı, Remzi Kitabevi, İstanbul. 5) Murat Belge, Osmanlı'da Kurumlar ve Kültür, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul. 6) Nükhet Sirman, Akrabalık, Siyaset ve Sevgi: Sömürge-Sonrası Koşullarda Namus: Türkiye Örneği, Namus Adına Şiddet: Kuramsal ve Siyasal Yaklaşımlar, Derleyenler: Shahrzad Mojab ve Nahla Abdo, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul içinde, s. 43-61. B) OKUNMASI TAVSİYE EDİLENLER: 1) Taner Timur, Osmanlı Toplumsal Düzeni, İmge Yayınları, Ankara. 2) Kemal H. Karpat, Osmanlı Modernleşmesi: Toplum, Kuramsal Değişim ve Nüfus, İmge Kitabevi, Ankara. 3) Halil İnalcık, Osmanlı İmparatorluğunun Ekonomik ve Sosyal Tarihi, Cilt 1, Eren Yayıncılık, İstanbul. 4) İdris Küçükömer, Düzenin Yabancılaşması, Düzenin Yabancılaşması, Bağlam Yayınları, İstanbul içinde, s. 13-140. 5) Erdal Gezik, Şeref, Kimlik ve Cinayet: Namus Cinayetleri Üzerine Bir Araştırma, Kalan Yayıncılık, Ankara. 6) Murat Önderman, Türkiye'de Paranoid Ethos, Filiz Kitabevi, İstanbul, 2007. 7) Ali Gevgilili, Türkiye?de Kapitalizmin Gelişmesi ve Sosyal Sınıflar, Bağlam Yayınları, İstanbul. 8) Şerif Mardin, Türk Modernleşmesi: Makaleler 4, İletişim Yayınları, İstanbul. 9) Zeynep Rona (Hazırlayan), Bilanço: 1923-1998: Türkiye Cumhuriyeti'nin 75 Yılına Toplu Bakış, Uluslararası Kongre (İki Cilt). Tarih Vakfı Yayınları, İstanbul. 10) Sabri F. Ülgener, İktisadi Çözülmenin Ahlak ve Zihniyet Dünyası: Fikir ve Sanat Tarihi Boyu Akisleri İle Bir Portre Denemesi, Der Yayınları, İstanbul. 11) Çağlar Keyder, Türkiye'de D

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024