PUBLIC FINANCE

İzlence Formu

Ders Adı PUBLIC FINANCE Kod KAYO2286
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili İngilizce Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi ÖZGÜN AKDURAN EROL
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu dersin ana amacı, öğrencilere devletin ekonomideki rolü ve mali uygulamaları hakkında genel bir kavrayış kazandırmaktır. Bununla birlikte, devletin ekonomiye müdahale gerekleri ile bunun araç ve yöntemlerine dair kamu harcamaları ve vergiler ekseninde bir tartışma da yürütülecektir. Böylelikle ders boyunca öğrenciler ilişkisel bir perspektifle, ¨piyasa¨ ve ¨devlet¨ hakkında daha kapsamlı bir anlayış geliştireceklerdir. Bunlara ek olarak, öğrenciler 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’na dayalı olarak uygulamaya konulan Analitik Bütçe Sınıflandırma sistemine göre kamu harcama ve gelirlerini okuma becerisi kazanacaklardır.

İçerik

I. Devlet ve Ekonomi 1.1. Kamu Maliyesine Giriş, Ders Hakkında 1.2. Kamu Maliyesinin Temelleri ve Türkiye’de Mali Örgütlenme 1.3. Devletin Ekonomideki Rolü ve Ekonomiye Müdahalesinin Mantığı 1.4. Devletin Mali Krizi 1.5. Kamu Kesimi Büyüklüğü ve Ölçülmesi II. Kamu Harcamaları için bir Analiz Çerçevesi 2.1. Kamu Harcamaları, Kamu Müdahalesinin Ekonomik Rasyonalitesi, Kamu Malı ve Dışsallıklar 2.2. Müşterekler / Ortak Mallar ve Küresel Kamusal Mallar III. Kamu Gelirleri için bir Analiz Çerçevesi 3.1. Kamu Gelirleri I 3.2. Kamu Gelirleri II: Vergiler, Devlet Borçlanması IV. Devlet Bütçesi ve Analitik Bütçe Sistemi V. Küresel Ekonomide Kamu Maliyesi 5.1. Kamu maliyesinde güncel konular: Erken ve geç kapitalistleşmiş ülkelerde kamu maliye uygulamalarındaki farklılıklar

Öğretim Yöntemleri

Sunuş Yolu ile Öğretim, Düz Anlatım, Tartışma, Soru-cevap.

Kaynaklar

Gruber, Jonathan. 2013. 4th Edition. Public Finance and Public Policy, Worth Publishers. Joseph E. Stiglitz and Jay K. Rosengard, Economics of the Public Sector, Fourth Edition (New York: W.W. Norton & Co., 2015). 3rd edition in 2000 is available online and also acceptable. Michael Howard, Althea La Foucade, Ewan Scott, Public Sector Economics for Developing Countries, Second Edition (Jamaica: UWI Press, 2009). 1st addition is available online and also acceptable. Harvey Rosen and Ted Gayer, Public Finance, Eighth Edition (McGraw Hill, 2008).

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024