SİYASAL ANALİZ

İzlence Formu

Ders Adı SİYASAL ANALİZ Kod KAYO4365
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi ALİ KAYA
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Siyasal Analiz dersi; siyasal söylemlerin, kimliklerin ve ideolojilerin nasıl oluştuğunu ve değiştiğini konu edinmesi bakımından Programın araştırma, analiz ve yöntem hedeflerine katkı sağlayabilecektir. Program'da bu katkıyı sağlayabilecek bir ders ve içeriğinin olmaması da ayrıca dersin açılmasının gerekliliğini göstermektedir. Öğrencinin konu ile ilgili yenilikçi yöntemleri ve bunun uygulanım alanlarını öğrenmesi itibariyle, bu ders hem kavramsal kavrayışın, hem de araştırma becerilerinin gelişmesine katkı sağlayacaktır.

İçerik

Ders boyunca yapısalcı,post-yapısalcı ve psikanaliz ekollerinin temel varsayımları ve kavramları tanıtılacak, bunların somut olarak siyasal söylemlerin ve kimliklerin oluşumunu açıklamada ve analiz etmedeki rolü ve önemi üzerinde durulacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Seminer, metin analizi.

Kaynaklar

Slavoj Zizek: İdeolojinin Yüce Nesnesi, David Mclennan: İdeoloji, Jan Rehmann: İdeoloji Kuramları, Ernesto Laclau: İdeoloji ve Politika, Ernesto Laclau: Siyasal Kimliklerin Oluşumu, Ernesto Laclau: Evrensellik, Kimlik ve Özgürleşme, Geoff Boucher: İdeolojinin Büyülü Çemberi

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024