YOKSULLUK VE MÜCADELE POLİTİKALARI

İzlence Formu

Ders Adı YOKSULLUK VE MÜCADELE POLİTİKALARI Kod CEEN7092
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. BAŞAK IŞIL ALPAR
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, küresel bir sorun olan yoksulluk konusunu ve yoksullukla mücadele politikalarını farklı boyutlarıyla incelemektir.

İçerik

Ders; hem toplumsal hem iktisadi boyutlarıyla önemli bir sorun olan yoksulluğu ve yoksullukla mücadele politikalarını konu edinmektedir. Bu bağlamda yoksulluk türleri, yoksulluğun neden ve sonuçları, yoksulluktan etkilenen gruplar, ölçüm metotları ve yoksulluk istatistikleri, yoksullukla mücadelenin aktörleri ve muhtelif boyutlardan yoksullukla mücadele politikaları ele alınacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Konu anlatımı, ödev sunumları, okuma metinleri üzerinden soru, cevap ve tartışma, sınav.

Kaynaklar

- Başak Işıl Çetin, İktisadi Sistemler Bağlamında Gelir Dağılımı - Kredi Ekonomisi İlişkisi ve Türkiye - Başak Işıl Çetin, Sosyal Politika ve Vatandaşlık: Türkiye İçin Asgari Gelir Desteği - Amartya Sen, Etik ve Ekonomi - Fikret Şenses, Küreselleşmenin Öteki Yüzü: Yoksulluk - Paul La Fargue, Tembellik Hakkı - Hernando de Soto, Sermayenin Sırrı - John Kenneth Galbraith, Ekonomi Kimden Yana - Hicran Atatanır, Türkiye’de Yoksulluk Sosyal Yardım ve Sivil Toplum - Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder, Bir Temel Hak Olarak Vatandaşlık Gelirine Doğru - Ayşe Buğra, Kapitalizm, Yoksulluk ve Türkiye’de Sosyal Politika - Oğuz Işık & M. Melih Pınarcıoğlu, Nöbetleşe Yoksulluk: Gecekondulaşma ve Kent Yoksulları / Sultanbeyli Örneği - İsmail Tokalak, Kapitalizmin Soygun Düzeni: Dünyayı Soyanlar ve Metodları - Okuma Listesi

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024