POLONYA EDEBİYATINDA ROMANTİZMDEN REALİZME GEÇİŞ

İzlence Formu

Ders Adı POLONYA EDEBİYATINDA ROMANTİZMDEN REALİZME GEÇİŞ Kod POAR7005
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. SEYYAL KÖRPE KEMER
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, Polonya'nın Ulusal Şairi Adam Mickiewicz'in 19. yüzyıl Leh edebiyatının başyapıtlarından biri olan"Pan Tadeusz" (Bay Tadeusz) bağlamında Polonya edebiyatında romantizmden realizme geçiş sürecinini tarihsel, toplumsal ve edebi temelde incelemektir.

İçerik

18.yüzyılın sonundan başlayarak 19.yüzyılın tamamını kapsayan iki önemli yazın akımı olan romantizm ve realizmin temelinde insanlık tarihinde bir dönemeç olarak 1789 Fransız İhtilalinin bulunduğu bilinir. Bu akımların her ikisi de kapitalist gerçekliğin aslında bireyin yararına olmadığının altını çizer. Ancak romantizm, kapitalizmin yalnızca toplumsal eleştirisini yapar. Realizm ise toplumsal çözümleme yaparak devrimin ardından toplumda yaşanan çatışmaların somut nedenlerini ortaya çıkarmaya çalışır. Avrupa tarihinde bir dönüm noktası olan Fransız İhtilali, kuşkusuz Polonya'da yansımalarını göstermiştir. Osmanlı İmparatorluğunun Lehistan olarak adlandırdığı Polonya, 1795 yılında komşuları Avusturya, Rusya ve Prusya tarafından işgal edilerek Avrupa haritasından tamamen silinmiştir. 1830-1831 yılları arasında Polonya ordusundan bir grup genç subay önderliğinde patlak veren Kasım Ayaklanmasının da başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından ülkede, “büyük göç” olarak adlandırılan bir göç süreci başlamıştır. Çok sayıda asker, subay ve aydın öncelikle Almanya, daha sonra Fransa’ya sığınarak yurdu terk etmiştir. Polonya'nın Ulusal Şairi Adam Mickiewicz de, bu göç dalgasına katılmış yurtseverler arasında yer alır. Şair, "Pan Tadusz" başlıklı destansı yapıtında anayurt özlemini ve ulusunun şanlı geçmişini dile getirmekle kalmamış, ülkelerinin yazgısını belirleyen ulusal hataların da altını çizmiştir.

Öğretim Yöntemleri

Düz anlatım, sunum, soru-cevap yöntemi, kaynak analizi

Kaynaklar

Yüce, Neşe,Polonya Edebiyatında Aydınlanma, Romantizm ve Realizm, T.C. Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara, 2002 Strzetelski, Jerzy, An Outline of Polish Literature, Jagiellon University, Krakow, 1974 Körpe, Seyyal,Leh Edebiyatında Romantizmden Realizme Geçiş, Adam Mickiewicz’in "Pan Tadeusz”Adlı Yapıtı, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, 2005 MICKIEWICZ, Adam, Pan Tadeusz, Oficyna Wydawnicza “Promocja”, Wstep Janusz Uhma, Wroclaw, 2001 LEMENTOWICZ, Urszula, Pan Tadeusz Adama Mickiewicza, Wydawnictwo Biblios, Varşova, 2006 KRAJSKI, Stanislaw, “Pan Tadeusz” na nowo odczytany, Agencja SGK, Varşova, 1999 KÖRPE, Seyyal, Litvanya Diyarından Romantik Bir Köy Efsanesi, İstanbul’da Vefat Eden Polonyalı Milli Şairimiz Adam Mickiewicz 1798-1855 “Türk Dostları Arasında Ölmek” Polonya Başkonsolosluğu Yayını, İstanbul, 2015

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024