DİLBİLİMİN TEMEL KAVRAM VE İLKELERİ

İzlence Formu

Ders Adı DİLBİLİMİN TEMEL KAVRAM VE İLKELERİ Kod POAR7002
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. NESRİN DELİKTAŞLI
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu dersin amacı dil olgusuna ilişkin incelemelerde göz önüne alınması gereken dilbilimin farklı alanlarına ilişkin temel kavram ve ilkelerini incelemektir.

İçerik

Sesbilimsel, biçimbilimsel, sözdizimsel ve anlamsal düzeylerde dilin yapısı ve işlevleri; yapısalcı ve üretimsel yorumlar; bilgisel yapının kurgulanması ve edimbilimsel kuramlar; tipolojik ve genetik temelli dil sınıflandırmaları açısından insan dili; dil kullanımını ve anlamsal yorumu açıklayan kuramlar; bireysel ve toplumsal olgu olarak dil; dilin bilişsel kuramlarla açıklanması.

Öğretim Yöntemleri

Dilbilimsel kaynakların okunup yorumlanması, örnek incelemeleri, bütünce üzerinde uygulamalı çalışma ve ardıl değerlendirme. Dilbilimin temel kavram ve ilkelerini konu alan makalelerin sınıf ortamında tartışılması, öğrencilerin alanla ilgili araştırmalarını sunması ve bu sunumların sınıf ortamında değerlendirilmesi.

Kaynaklar

AKSAN, Doğan (1982), Dilbilim Seçkisi, Ankara, Türk Dil Kurumu Yayınları, . AKSAN, Doğan (1990), Her Yönüyle Dil (Ana Çizgileri ile Dilbilim) I-II-III, Ankara, TDK,4. Baskı. AKSAN, Doğan (2004), Dilbilim ve Türkçe Yazıları, Multilingual Yayınları. BENVENISTE, Emile (1995), Genel Dilbilim Sorunları, (Çeviren: E. ÖZTOKAT), İstanbul, Yapı Kredi Yayınları. VARDAR, Berke (1968), Dilbilim Sorunları, İstanbul. VARDAR, Berke (1998), Dilbilimin Temel Kavram ve İlkeleri, İstanbul, Multilingual. VARDAR, Berke (2002), Dilbilim Yazıları, Multilingual Yayınları. VARDAR, Berke (2003), Açıklamalı Dilbilim Terimleri Sözlüğü, Multilingual Yayınları. Zeynel Kıran, Ayşe Eziler Kıran, (2009), Dilbilime Giriş, Seçkin Yayıncılık.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024