TÜRK SÜSLEME SANATI I

İzlence Formu

Ders Adı TÜRK SÜSLEME SANATI I Kod SATA2102
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. AYŞE DENKNALBANT ÇOBANOĞLU
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Anadolu Selçuklu El Sanatları'nı, İslam Öncesi Türk Sanatı'nda gördüğümüz bağlantılarıyla incelemek. Beylikler, Erken Osmanlı ve sonrasındaki gelişim sürecinde sanattaki kültürel yapıyı oluşturan verileri saptamak.

İçerik

Anadolu Selçuklu dönemini kapsayan dersin içeriği, İslam Öncesi Türk Sanatı'nda kaynağını bulduğumuz bağlantıların örneklerle değerlendirilmesiyle başlamaktadır. Anadolu Selçuklu Sanatı içinde özellikle anıtsal mimaride çokça örneğini gördüğümüz geometrik ve bitkisel süslemeli taş işçiliği, yüzyıllara göre gösterdiği değişim ve gelişmelerle birlikte ana konuyu oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra yapılarda kullanılan sırlı tuğla, tuğla ve çini süslemeler de hem fonksiyon hem de süsleme açısından değerlendirilmektedir. Ahşap, maden ve keramik sanatı gruplarında günümüze ulaşan örneklerimiz, alçı, minyatür, cam ve kumaş sanatlarına nispetle biraz daha fazladır. söz konusu sanat dalları müze ve özel koleksiyonlarda bulunan örnekleriyle değerlendirilmeye çalışılmaktadır. Beylikler, Erken Osmanlı Sanatları ve devamındaki Osmanlı Sanatındaki kültürel yapıyı oluşturan veriler saptanarak kültürün sürekliliği açısından değerlendirilmeye çalışılmaktadır.

Öğretim Yöntemleri

Barkovizyon eşliğinde görsel sunum , yazılı materyal ve karşılıklı gerçekleşen sunumlarla konular pekiştirilmektedir.

Kaynaklar

Oktay Aslanapa, Türk Sanatı, İstanbul 1994; Oktay Aslanapa, Başlangıcından Bugüne Türk Sanatı, İş Bankası Yayınları, Ankara 1993; Yıldız Demiriz, İslam Sanatında Geometrik Süsleme, İstanbul 2001; Doğan Kuban, Divriği Mucizesi, YKY, İstanbul 2001; Doğan Kuban Selçuklu Çağında Anadolu Sanatı, YKY, İstanbul 2002; Selçuk Mülayim, Anadolu Türk Mimarisinde Geometrik Süslemeler - Selçuk çağı, Ankara 1982; Semra Ögel, Anadolu Selçukluları'nın Taş Tezyinatı, Ankara 1987; Semra, Ögel, Anadolu'nun Selçuklu Çehresi, Akbank Yayını, İstanbul 1994; Ara Altun, Ortaçağ Türk Mimarisinin Anahatları İçin Bir Özet, İstanbul 1988; Yaşar Çoruhlu, Türk Mitolojisinin Anahatları, İstanbul 2015; Bahaddin Ögel, Türk Mitolojisi I-II, Anakara 2014; Yusuf Ziya Yörükan, Müslümanlıktan Evvel Türk Dinleri Şamanizm, İstanbul 2016; Abdülkadir İnan, Tarihte ve Bugün Şamanizm, İstanbul 1986; Bahaddin Ögel, İslamiyetten Önce Türk Kültür Tarihi, Ankara 1984.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024