TÜREVLİ DENKLEMLER I

İzlence Formu

Ders Adı TÜREVLİ DENKLEMLER I Kod TEBFIZ2003
Kredi 3 AKTS 4
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 2 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. SERAP ÖZTOP KAPTANOĞLU
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Türevli denklemlerin tanıtılması, çözüm yöntemlerinin öğretilmesi, başlangıç değer problemlerinde çözümlerin varlık ve tekliğinin incelenmesi, tam çözümlerin bulunması ve irdelenmesidir.

İçerik

Türevli denklemler ve sınıflandırılması , çözümlerin bulabilmesi, çözümlerin analitik ve geometrik yorumlanması. Başlangıç ve sınır değer problemleri çözümleri varlığı ve tekliği. Birinci basamak denklemleri, temel biçimleri . Tam türevli denklemler ve çözümleri. Belirli integral yöntemleri, integral çarpanı yöntemi, ayrılabilen denklemler, homojen denklemler, homojen denkleme indirgenebilen denklemler. İntegral çarpanı yöntemi, lineer denklemler, Bernoulli ve Riccati türevli denklemleri, varlık ve teklik teoremleri, Clairaut ve Lagrange denklemleri. Birinci basamaktan türevli denklemlerin uygulamaları. Lineer türevli denklemler teorisi, İki ve daha yüksek basamaktan denklemler tanım ve temel teoremler ve sabit katsayılı lineer homojen denklemlerin çözümleri.

Öğretim Yöntemleri

Soru-cevap, tartışma, ödevler

Kaynaklar

1. Earl D. RAINVILLE, Philip E. BEDIENT, Elemantary Differential Equations, Seventh Edition, Macmillan Pub. Co., New York, 1989 2. Shepley L. ROSS, Differential Equations, Third Edition, John Wiley and Sons, New York, 1984. 3. W.E.Boyce-R.C.Di Prima: Elementary Differential Equations and Boundary Value Problems, Seventh Edition, John Wiley and Sons, New York, 2001.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024