HÜCRE VE MOLEKÜLER BİYOLOJİ ARAŞTIRMALARI I

İzlence Formu

Ders Adı HÜCRE VE MOLEKÜLER BİYOLOJİ ARAŞTIRMALARI I Kod BYLJ4298-3
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 2 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. ŞEHNAZ BOLKENT
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Biyolojik bilimlerde hücre yapı ve fonksiyonu hakkında moleküler düzeyde bilgi sağlamak temel hedeftir. Moleküler Hücre Biyolosi alanında meydana gelen son gelişmelerin öğrencilere aktarılması amaçlanmaktadır.

İçerik

Moleküler Hücre Biyolojisine Giriş: Yaşam hücreyle başlar (moleküler organizasyon, hücre nasıl çalışır, hücrenin kimyası ve evolüsyonu). Hücre içi kompartımanlar. Lipidlerin ve proteinlerin hücre içi trafiği, endositotik taşınım. Hücre-Hücre ve Hücre-Ekstrasellüler Matriks Etkileşimi. Hücre bölünmesi ve kontrolü. Hücre yaşlanması ve ölümü. Hücre iskeleti. Sinyal moleküller olarak ligantlar (primer ve sekonder haberci moleküller). Hücre yüzeyi ve hücre içi reseptörleri, hücre sinyal yolakları. Genomik, proteomik ve metabolomik kavramları. Gen ekspresyonunun kontrolü.

Öğretim Yöntemleri

Bilgisayar destekli sözlü ve görsel anlatım.

Kaynaklar

1.Lodish, H., Berk, A., Zipursky, S. L., Matsudaira, P., Baltimore, D. and James Darnell, J. Molecular Cell Biology , Freeman, 6th edn 2007. 2.Alberts, B., Johnson, A., Lewis, J., Raff, M., Roberts, K. and Walter P. Molecular Biology of the Cell. Garland Science, 5th edition 2008. 3. Cooper G.M. and Hausman R.E. The Cell: A Molecular Approach. Çeviri Editörleri: Sakızlı M. and Atabey N. İzmir Tıp Kitabevi. 2006. 4. Güneş, H. V. Moleküler Hücre Biyolojisi. Kaan Kitabevi. İkinci Baskı. 2006.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024