KLİNİK ECZACILIK

İzlence Formu

Ders Adı KLİNİK ECZACILIK Kod ECZC5114
Kredi 3 AKTS 3
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 3 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. BİRSEL SÖNMEZ UYDEŞ DOĞAN
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Kronik ilaç kullanımını gerektiren hastalıklar (örn. kardiyovasküler hastalıklar, astım, diyabet, enfeksiyon hastalıkları, psikiyatrik hastalıklar v.b. gibi); özel hasta gruplarında (örn. Pediyatrik, geriatrik hastalar, kanser tedavisi gören hastalar) rasyonel tedavi uygulanması ile kronik ilaç tedavisinin indükleyebileceği ikincil hastalıkların ve ilaca bağlı sorunların önlenmesi. Yanlış ve gereksiz ilaç kullanımının engellenerek ve farmakoekonomiye katkıda bulunacak bilgileri vermek. Ders kapsamındaki konular farmakoloji, temel ve klinik farmakokinetik, fizyopatoloji, farmakoterapi, klinik biyokimya, ilaç düzeylerinin izlenmesi, ilaca ait yan ve advers etkiler temel bilgiler ve olgu örnekleri esas alınarak değerlendirilecektir.

İçerik

Klinik eczacılığın tanımı ve öneminin kavranması, klinik eczacının rolü ve görevlerinin tanımlanması, temel/ klinik farmakokinetik kavramların öğrenilmesi ve ilgili matematiksel parametrelerin hesaplanması, biyoyararlanım ve biyoeşdeğerlilik kavramlarının öğrenilmesi, klinik biyokimya verilerinin değerlendirilmesi, özel hasta gruplarında (geriatrik, pediatrik, karaciğer ve böbrek yetmezliği olan hastalar) ilaç farmakokinetiği ve ilaç kullanımının değerlendirilmesi, ilaç düzeylerinin izlenmesi (TDM), sıvı-elektrolit dengesizliklerinin ve asit-baz dengesi bozukluklarının ilaç tedavisi açısından değerlendirilmesi, parenteral nutrisyon, onkoloji eczacılığı ve hastanede kullanıma yönelik parenteral solüsyonların hazırlanması ,ilaç etkileşimlerinin ve ilaca ait advers etkilerin değerlendirilmesi ile hastane kliniklerinde yapılacak pratiklerde hasta profilinin ve ilaç tedavisinin değerlendirilmesi yer almaktadır.

Öğretim Yöntemleri

Anlatım, soru-cevap ve tartışma yöntemleri kullanılmaktadır. Dersin uygulaması iseişbirliği kurulan hastane kliniklerinde yapılacak klinik pratikler (hasta profilinin ve ilaç tedavisinin değerlendirilmesi) sınıf içinde yapılacak olan uygulamalar (hasta-olgu değerlendirmesi) çerçevesinde gerçekleşitirlecektir

Kaynaklar

- Ders Notları - Clinical Pharmacy and Therapeutics. Walker R and Whittlesea C.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024