BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ VE YAYIN ETİĞİ

İzlence Formu

Ders Adı BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ VE YAYIN ETİĞİ Kod ADCR9050
Kredi 3 AKTS 6
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. İLKNUR ÖZCAN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bilimsel araştırma tasarlama, yürütme ve bilimsel araştırma alanında konu tespiti hakkında bilgi edindirme ve etik ilkelerin öğretilmesi amaçlanmaktadır.

İçerik

Bilimsel araştırma yöntemi kullanılarak yapılacak bir çalışmada nelerin yapılması gerektiği, nasıl bir yol izleneceği, sorunsalın nasıl saptanacağı, amacın nasıl somutlaştırılacağı, araştırma için doğru yöntemin nasıl belirleneceği, test materyallerinin nasıl geliştirileceği, atıfların nasıl aktarılacağı ve bulguların tartışılıp nasıl sonuca ulaşılacağı gibi konular ele alınır. Aynı zamanda bu ders bilim, bilimin doğası, gelişimi ve bilimsel araştırma; etik kavramı ve etik teorileri; araştırma ve yayın etiği; araştırma sürecinde etik dışı davranışlar ve etik ihlalleri; yazarlık ve telifle ilgili etik sorunlar; taraflı yayın, editörlük, hakemlik ve etik; yayın etiği ve yayın sürecinde etik dışı davranışlar; araştırma ve yayın etiğiyle ilgili yasal mevzuat ve kurullar; etik ihlallerin tespitinde izlenecek yollar; sık görülen araştırma, yayın etiği ihlalleri ve bunları önlemeye dönük yöntemleri kapsamaktadır.

Öğretim Yöntemleri

Sunum

Kaynaklar

Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Şener Büyüköztürk, Pegem Akademi Yayıncılık Bilim Etiği, David B. Resnik, Ayrıntı Yayınları

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024