Temel Laboratuvar Teknikleri.

İzlence Formu

Ders Adı Temel Laboratuvar Teknikleri. Kod BYKM7006
Kredi 4 AKTS 12
Z/S Zorunlu Teorik Saat 1
Uygulama Saat 6 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. AYŞE CAN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Laboratuvarda çalışmaya başlayacak araştırmacılar öncelikle, güvenli çalışma kurallarını öğrenmelidir. Analizlerde kullanacağı malzemeyi ve özelliklerini bilmeli uygun tartım ve çözelti hazırlama tekniklerini kontitatif düzeyde hakim olmalıdır. Analiz öncesi numune hazırlama (preanalitik) saklama şekillerini bilmelidir. Uygun tampon çözelti hazırlama ve pH ölçümü başarıyla yapabilmelidir. Analizlerde kullanacağı optik prensiplere dayanan cihazların(Spektrofotometre, Türbidimetre, Nefelometre, AAS, Flurometre, vs) yapılarını tanımalı ve çalışma prensibini öğrenmelidir. Laboratuarlarda sıkça kullanılan santrifüj, filtrasyon, diyaliz, homojenizasyon ve elektroforez tekniklerinin prensiplerini ve uygulama şekillerini öğrenmelidir.

İçerik

Laboratuvarda güvenli çalışma bilgisi, laboratuar malzemelerinin tanınması, analiz öncesi laboratuarda tartım ve çözelti hazırlama. Numuneyi işleme hazırlama (preanalitik). Tampon hazırlama, pH ölçümü. Aletli analizlerde kullanılan spektral tekniklere dayalı aletlerle ilgili prensipleri, işlem düzeneklerini, bu tekniklere ek olarak santrifüj, filtrasyon, homojenizasyon, diyaliz ve elektroforez teknikleri.

Öğretim Yöntemleri

Teorik derslerde power point sunumla, gerekli teorik bilgi, şema ve aletlerin çalışma şekillerini vermek. Alet başında alet parçalarını tanıtmak, demonstrasyon amaçlı aletle analiz yapmak. Sonuçları hesaplamak.

Kaynaklar

1.Burtis CA, Ashwood ER. Tietz Textbook of Clinical Chemistry, Second Ed., Saunders Company, 1994. 2.Laker FM. Clinical Chemistry for Medical Students (Klinik Biyokimya Çev. Ulukaya E) Güneş & Nobel Tıp Kitabevleri Ltd. Şti., 1998. 3.Wilson K, Walker J. Principles and Techniques of Practical Biochemistry, Fifth Ed., Cambridge University Press, 2000. 4.Gomella L. Klinisyenin Referans Elkitabı, (Çev. Pınar T), Hacettepe Doktorlar Yayınevi, 2000. 5.Kumar P, Clark M. Clinical Medicine, Sixth Ed., Elsevier Saunders, 2005. 6.Erbil MK. Laboratuvar Testleri ve Klinik Kullanımı, GATA Komutanlığı Basımevi, Ankara, 2007.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024