SERBEST RADİKALLER VE ANTİOKSİDANLAR

İzlence Formu

Ders Adı SERBEST RADİKALLER VE ANTİOKSİDANLAR Kod BYKM7017
Kredi 1 AKTS 3
Z/S Seçmeli Teorik Saat 1
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. AYŞE CAN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Serbest radikallerin kimyası hakkında bilgi vermek ve biyolojik önemi olan radikaller ve radikal olmayan toksik türleri açıklamak -Oksijen toksisitesi, reaktif oksijen türlerini (ROS), oksidatif stresi tanımlamak -Major reaktif oksijen türlerinin hücre içi kaynaklarını ve üretim mekanizmalarını anlatmak -ROS un hücresel biyomoleküllere (DNA, proteinler, lipidler, karbonhidratlar) hasar mekanizmalarını tanımlamak ve oksidatif hasar ürünlerini ve hasarın tamirini açıklamak - Membran hasarı; lipid peroksidasyonu (serbest radikal zincir reaksiyonu)' nu ve lipid ve lipid peroksi radikallerinin oluşumunu anlatmak, önemini vurgulamak - Nitrik oksit (NO)' in fizyolojik önemini ve NO'den reaktif nitrojen türlerinin (RNS) oluşumunu açıklamak ve bir radikal olarak NO' nun direkt ve RNS aracılı toksik etkilerini öğretmek -Oksidatif hasara karşı hücresel savunma mekanizmalarını tanımlamak -ROS'a karşı antioksidan savunma enzimleri; hücre içi yerleşimi, izoenzimleri, başlıca rolü ve reaksiyon mekanizmalarını anlatmak -Redoks aktif metal iyonlarının sekestrasyonu yoluyla (metal bağlayıcı proteinleri kapsayan endojen kelatlayıcı moleküller) hücresel korunmayı açıklamak -Antioksidan vitaminler, diğer diyet kaynaklı ve endojen antioksidanların (serbest radikal süpürücüleri) kimyasal özelliklerini, etki mekanizmalarını öğretmek -Reaktif oksijen türlerinin yararlı etkilerini açıklamak; metabolizmanın regülasyonu, , biyomoleküllerin turnoveri, ARE nin aktivasyonu, .mikrobiyal enfeksiyonlara karşı korunma -Serbest radikal hasarı ile ilişkili kronik ve inflamatuvar hastalıkları tanımlamak; ROS un rolünü açıklamak -Oksidatif stres belirteçlerini tanımlamak ve serbest radikal hasarı ile ilişkili hastalıklarda önemini tartışmak

İçerik

Serbest radikallerin kimyası, oksijen toksisitesi, reaktif oksijen türleri (ROS) ve üretim mekanizmaları, oksidatif stres gelişimi, ROS'un hücresel makromoleküllerde oluşturduğu hasar mekanizmaları ve tamiri, oksidatif strese adaptasyon ve hücre ölümü, nitrik oksid (NO) ve reaktif nitrojen türlerinin (RNS) toksisitesi, ROS'un fizyolojik rolü, antioksidan savunma mekanizmaları, serbest radikal hasarı ile ilişkili hastalıklar ve oksidatif stres belirteçleri.

Öğretim Yöntemleri

Power point sunumu

Kaynaklar

1.Devlin TM. Textbook of Biochemistry with Clinical Correlations, 4th Ed., New York: Wiley-Liss, 1997. 2.Bilaloğlu GV, Harmandar M. Flavonoidler, Bakanlar Matbaacılık Ltd., İstanbul, 1999. 3.Bhagavan NV. Medical Biochemistry, 4th Ed., Harcourt Acad. Press, 2002. 4.Grune T. Free Radicals and Diseases: Gene Expression, Cellular Metabolism and Pathophysiology, Ios Press, 2005. 5.Newsholme E, Leech T. Functional Biochemistry in Health and Disease, Wiley-Blackwell, 2010.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024