REKONBİNAT DNA TEKNOLOJİSİNİN PRENSİPLERİ VE ÜRETİLEN FARMASÖTİK ÜRÜNLER

İzlence Formu

Ders Adı REKONBİNAT DNA TEKNOLOJİSİNİN PRENSİPLERİ VE ÜRETİLEN FARMASÖTİK ÜRÜNLER Kod FRMI7008
Kredi 2 AKTS 6
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. ÇAĞLA BOZKURT GÜZEL
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Öğrencilerimize mikroorganizma genetiğinin moleküler esasları, rekombinant DNA teknolojisinin temel prensipleri, polimeraz zincir reaksiyonu, prokaryotlarda gen ekspresyonunun manipülasyonu, ökaryot hücrelerde heterolog proteinlerin üretimi, tıbbi önemi olan protein ve polipeptitlerin üretimi, aşılar ve immünoterapötik ajanlar konularında teorik bilgi verilmesi amaçlanmaktadır.

İçerik

Mikroorganizma genetiğinin moleküler esasları ve genetik değişimler Rekombinant DNA teknolojisinin temel prensipleri: restriksiyon endonükleaz enzimleri; plazmid vektörleri; gen kitapçıklarının hazırlanıp taranması; proteinleri kodlayan DNA dizilerinin klonlanması; DNAnın sentezi ve analizi Polimeraz zincir reaksiyonu Prokaryotlarda gen ekspresyonunun manipülasyonu - Ökaryot hücrelerde heterolog proteinlerin üretimi ? Tıbbi önemi olan protein ve polipeptitlerin üretimi ? Aşılar ve immünoterapötik ajanlar

Öğretim Yöntemleri

Düz anlatım ve laboratuvar uygulaması

Kaynaklar

Jawetz E, Melnick JL, Adelberg EA. Medical Microbiology, New York, Lange Medical Books 2001. Glick BR and Pasternak JJ. Molecular Biotechnology Principles & Applications of Recombinant DNA, Washington, ASM Press, 1994.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024