İZOKİNOLİN VE İNDOL ALKALOİTLERİ

İzlence Formu

Ders Adı İZOKİNOLİN VE İNDOL ALKALOİTLERİ Kod FRGK9031
Kredi 4 AKTS 12
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 2 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. AYNUR SARI
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

İzokinolin alkaloitlerini taşıyan bitkilerin Türkiye’de geniş yayılış göstermesi ve bunlardan haşhaş bitkisi olan Papaver somniferum türünün binlerce yıldır Türkiye’de kültürünün yapılması ve bu bitkinin en önemli alkaloidi olan morfinin Türkiye’de üretilmesi ve önemli bir ihraç maddesi olması nedeniyle bu grup alkaloitleri ayrıca önemli alkaloit grubu indol alkaloitlerini taşıyan bitkilerin kapsamlı bir şekilde öğretilerek bu bitkilerden yararlanılmayı sağlayacak bilgiye sahip uzmanlar yetiştirmek.

İçerik

Alkaloitlerin tanımı, kimyasal yapıları, bitkiler alemindeki yayılışı, biyosentezi, alkaloitlerinin gruplandırılması, bitkisel materyalden tüketilmesi ve ayrılması. Bitkiden izole edilen alkaloitlerin yapılarının aydınlatılması. Kinolin, basit izokinolin, benzilizokinolin, proaporfin, aporfin, fitalilizokinolin ve indol grubu alkaloitler ve farmakolojik aktiviteleri.

Öğretim Yöntemleri

Anlatım, interaktif eğitim, ödev, uygulama

Kaynaklar

Manske, R.H.F. The Alkaloids Vol 12, Academic Pres, New York, London 1970 -Maurice Shamma, The Isoquinoline Alkaloids-Chemistry and Pharmacology, Academic Pres, new York and London 1972. -Maurice Shamma and Jerome Moniot, Isoquinoline Alkaloid Research 1972-1977, Plenum Pres, New York and London, 1978 -Manske, R.H.F. and Rodrigo R. The Alkaloids Vol 17 Academic Pres, London and New York 1979. -Brossi, A. The Alkaloids Vol 29, Academic Press, New York 1986. -Kenneth W. Bentley, The Isoquinoline Alkaloids, Harwood Academic Publishers, Australia,Canada, China, France, Germany, India, Japon, Russia, United Kingdom 1998. -Pharmacognosy Phytochemistry Medicinal Plants (1999). Bruneton J.France, Lavoisier Publishing.Pharmacognosy, Evans, W. C.(2002) London: W.B. Saunders.Medicinal Natural Products. Dewick, P.M. (2001), England: John Wiley& Sons Ltd.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024