MODİFİYE SALIM YAPAN TABLETLER VE FORMÜLASYONLARI

İzlence Formu

Ders Adı MODİFİYE SALIM YAPAN TABLETLER VE FORMÜLASYONLARI Kod FRTK7016
Kredi 1 AKTS 3
Z/S Seçmeli Teorik Saat 1
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. ÜMİT GÖNÜLLÜ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu ders oral yolla alınan tabletler ve modifiye ilaç salımı için tasarlanan tablet türleri ile onların formulasyonları, hazırlama yöntemleri ve salım mekanizmaları hakkında öğrencileri bilgilendirmeyi amaçlar. Aynı farmasötik dozaj şekli içerisinde verilen, farklı salım özelliklerine sahip ilaçların modifiye salım tablet tipleri hakkında bilgi verir.

İçerik

Modifiye salım yapan bir tablet farklı etkin maddeler ile veya aynı etkin maddenin farklı zaman veya hızla salım yapan şekilleri ile hazırlanabilir. Bu sistemler özellikle Nonsteroidal antiinflamatuvar (NSAI)ilaçların hızlı / yavaş salımını sağlamak üzere formüle edilir. Bu yaklaşımla ağrı ve inflamasyon tedavisi dışında ayrıca astım, allerji hipertansiyon gibi bazı rahatsızlıklarda mümkün olan en kısa sürede hastalık belirtilerinin ortadan kaldırılması ve tedavinin idamesi için ilaç etkinliğinin belli bir süre daha sürdüğü bir doz düzenlemesi sağlanabilmektedir. Günlük dozlama sıklığı azalmakta ve hasta uyuncu artmaktadır.

Öğretim Yöntemleri

Klasik konferans sistemi ile power point sunusu yaparak

Kaynaklar

Encyclopedia of Pharmaceutical Technology(Ed: J. Swarbrick, 2007)Pharmaceutical Dosage Forms- Tablets ( Ed: H.A. Liberman,L. Lachman, J.B.Schwartz, 1989) Kontrollü Salım Sistemleri, Ed. Ayla Z. Gürsoy, İstanbul 2002 Farmasötik Teknoloji, Ed. Ayla Z. Gürsoy, İstanbul 2004

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024