SEMPATİK SİNİR SİSTEMİ FARMAKOLOJİSİ

İzlence Formu

Ders Adı SEMPATİK SİNİR SİSTEMİ FARMAKOLOJİSİ Kod FARM9011
Kredi 4 AKTS 12
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 4 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. BİRSEL SÖNMEZ UYDEŞ DOĞAN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Otonom sinir sisteminin anatomik ve fizyolojik özellikleri, sempatik sistemin agonist ve antagonistlerinin etkileri ve etki mekanizmaları, direkt, indirekt ve karma etkili sempatomimetik ilaçların, adrenerjik reseptör blokerlerinin , adrenerjik nöron blokerlerinin farmakolojik özellikleri ve klinik kullanımları, tedavideki önemleri konusunda yeterli bilgiye sahip bireyler yetiştirilmesi hedeflenmektedir.

İçerik

Otonom sinir sisteminin anatomik ve fizyolojik özellikleri, sempatik sistemin agonist ve antagonistlerinin etkileri ve etki mekanizmaları, direkt, indirekt ve karma etkili sempatomimetik ilaçların, adrenerjik reseptör blokerlerinin , adrenerjik nöron blokerlerinin farmakolojik özellikleri ve klinik kullanımları, tedavideki önemi konularını kapsamaktadır.

Öğretim Yöntemleri

Anlatım, interaktif eğitim, ödev, sözlü sunum.

Kaynaklar

Rasyonel Tedavi Yönünden Tıbbi Farmakoloji, Ed. Prof. Dr.Oğuz Kayaalp, 12. Baskı, Pelikan Yayıncılık, Ankara, 2009. Goodman & Gilman, Tedavinin Farmakolojik Temeli (Türkçe Çeviri), Ed: Öner Süzer, Nobel Tıp Kitabevleri, 2009 Basic and Clinical Pharmacology, Katzung BG ve ark., 11. Baskı, McGraw Hill, 2009. Lippincott's Pharmacology, Harvey RA, Champe PC, 4. Baskı, Lippincott-Raven, 2008. Rang & Dale's ?Pharmacology, Rang H, Dale MM, Ritter JM, Flower R, 6. Baskı, Churchill & Livingstone, Philadelphia, 2007.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024