UYGARLIK TARİHİ

İzlence Formu

Ders Adı UYGARLIK TARİHİ Kod UZOG1008
Kredi 2 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Günümüz uygarlıklarına temel oluşturan eski uygarlıkların karakteristik özelliklerini tanıtmak; uygarlıklar arasındaki etkileşimi ortaya koymak; insanlığın geçirdiği kültürel kırılma noktalarının kavranmasını sağlamak.

İçerik

Giriş, Mezopotamya uygarlıkları, Mısır uygarlığı, İran uygarlığı, Çin ve Hint uygarlıkları, Anadolu uygarlıkları, Orta Asya Bozkır uygarlığı, Yunan ve Helen uygarlığı, Roma ve Bizans uygarlığı, Orta Amerika uygarlıkları, İslam uygarlığı, Batı uygarlığı, keşifler ve bilimsel buluşlar.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş, tartışma, çözümleme, bireşim.

Kaynaklar

Akurgal, E., Anadolu Uygarlıkları, Net Turistik Yayınları, İstanbul, 1995. Akurgal, E., Anadolu Kültür Tarihi, TÜBİTAK Yayınları, Ankara, 2003. Freeman, C., Mısır, Yunan ve Roma. Antik Akdeniz Uygarlıkları, (çev. S.K. Angı), Dost Kitabevi, Ankara, 2005. Köroğlu, K., Eski Mezopotamya Tarihi, İletişim Yayınları, İstanbul, 2006. Mansel, A. M., Ege ve Yunan Tarihi, Türk Tarih Kurumu, Ankara 1971. Nissen, H.J., Anahatlarıyla Mezopotamya. Yakındoğu Arkeolojisinin İlk Dönemleri, (çev. Z. İlkgelen), Arkeoloji ve Sanat Yayınları, İstanbul, 2004. Ronan, C.A., Bilim Tarihi, (çev. E. İhsanoğlu ve F. Günegun), TÜBİTAK, Yayınları, Ankara, 2003 Sevin, V., Eski Anadolu ve Trakya, Başlangıçtan Pers Egemenliğine Kadar, İletişim yayınları, İstanbul, 2003. Tekin, O., Eski Anadolu ve Trakya. Ege Göçlerinden Roma İmparatorluğu\\\'nun İkiye Ayrılmasına Kadar, İletişim Yayınları, İstanbul, 2007. Ayrıca, İletişim Yayınları tarafından \\\"Atlaslı Uygarlıklar Ansiklopedisi\\\" dizisinde yayımlanan aşağıda adları yazılı ciltler de yararlıdır: İslam Dünyası Eski Mısır Eski Yunan Yahudi Dünyası Roma Dünyası Ortaçağ Avrupası Çin Rusya ve Sovyetler Birliği Tarihi Mezopotamya ve Eski Yakın Doğu Hint Dünyası

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024