TÜRKİYE-AB KARŞILAŞTIRMALI ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ

İzlence Formu

Ders Adı TÜRKİYE-AB KARŞILAŞTIRMALI ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ Kod CEEN7102
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. SAYIM YORGUN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Öğrenci, bu dersle birlikte; AB'nin ortaya çıkış nedenlerini kavrayacak, AB ile ilgili temel bilgilere vakıf olacak (AB'nin temel kurumlarının işleyişi ve AB hukuki düzenlemeleri, vb.), Endüstri İlişkilerinin AB düzeyinde nasıl bir gelişim kaydettiğini dönemler halinde kapsamlı bir şekilde öğrenecek, Türkiye-AB ilişkilerinin tarihsel gelişimi ve AB ile müzakere sürecinin seyri hakkında bilgi sahibi olacak ve bu konularda analiz yapabilme yetisi elde edecektir.

İçerik

Derste, öğrencilere AB'nin geçmişten günümüze kadar kronolojik tarihçesi, AB'yi kuran antlaşmalar, AB'nin kurumları ve karar alma süreci, AB mevzuatı ile ilgili temel bilgiler verilmekte, daha sonra AB endüstri ilişkileri sisteminin günümüze kadar gelişim evreleri ve AB Endüstri İlişkilerindeki güncel gelişmelere değinilerek, Türkiye-AB ilişkilerine ve AB'deki endüstri ilişkileri ile Türkiye'deki endüstri ilişkilerinin karşılaştırılmasına değinilmektedir.

Öğretim Yöntemleri

Konu anlatımı, ödev, sunum

Kaynaklar

- Sedat Murat, Bütünleşme Sürecinde Türkiye ve Avrupa Birliği'nin Karşılaştırmalı Sosyal Yapısı, İstanbul, Filiz Kitabevi, 2000. - EUROSTAT - İKV Yayınları

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024